Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Jämsäläiset Himos Näköislehti Tulospalvelu Podcast Kaupallinen yhteistyö

Tarinoita hyvästä ruoasta – Keittiömestari Aki Wahlman iloitsee ruokakulttuurin rikastumisesta

Tarinat ovat oleellinen osa ruuanlaittoa, olipa kyse kyse ravintolasta, pikaruokapaikasta tai työpaikkaruokailusta. Tätä mieltä on tv-kokkina tutuksi tullut Aki Wahlman , joka piipahti keskiviikkona Jämsässä ruokapalvelukeskus Arinan työntekijöiden vieraana. Wahlmanin mielestä asiakkaille kannattaa kertoa raaka-aineiden alkuperä tai avata reseptien taustoja. Niistä muodostuu ”hyvän omantunnon ruoka”. Suurtalouskeittiöihin Wahlman perää ammattiylpeyttä. Siellä tehdään hänen mielestään vähintään yhtä tärkeää työtä kuin mitä Michelin-kokit tekevät. Kännykkä ruokapöydässä? Pöytätapojen muutos tuntuu kuohuttavan. Varsinkaan nuoriso ei malta luopua puhelimistaan ruokaillessakaan. Wahlman ei sitä paheksu. Hänestä siitä pitää tehdä positiivinen asia. – Kyllähän me aikuisetkin usein aloitamme ravintoloissa syömisen aterian kuvaamisella. Valokuvaaminen levittää ruoan ilosanomaa ja tuo näkyviin uusia ruokailmiöitä, hän muistuttaa. Ruoka on nykyään merkittävä osa ihmisen identiteettiä. Wahlman kertoo työpaikkaruokalasta, jossa kasvisruokailijat ja sekasyöjät ohjattiin eri pöytiin. – Tämä kuulostaa varmasti lokeroimiselta, mutta palautteen mukaan tyytyväisyys ruokahetkeen parani, Wahlman summaa. Lihan syönnin hän olettaa vähenevän ja kasvisten osuuden nousevan. – Tulevaisuudessa jauhelihapihvissä on 30 prosenttia heinäsirkkaa, hän visioi. Siinä missä ennen hyvän ruoan merkkinä oli rasva ja kerma, nykyään kaipaamme terveellisyyttä. – Lounasruokailun kuuluukin olla kevyttä, tulee yleispätevä linjaus. Wahlman harmittelee ruokahävikin kasvua. – Ihmiset eivät enää häpeile ruoan jättämistä lautaselle, hän valittelee. Kahvinpurut hyötykäyttöön Aki Wahlman korostaa suomalaisuuden merkitystä. – Meillä on upeita juureksia, jotka ovat helppoja valmistaa, edullisia ja kaiken lisäksi hyvännäköisiä, hän intoutuu kehumaan. Keittämisen sijaan Wahlman suosittelee paahtamaan ne uunissa öljyn, yrttien ja suolan kera. Arinan työntekijöille Wahlman antaa kiertotalousniksinkin. – Laittakaa käytetyt kahvinpurut linjaston päähän ja kehottakaa käyttämään kasvonaamiona tai kasvimaalla maan parannuksena. Tulokset näkyvät kuulemma jo seuraavana päivänä.