Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Verotiedot

Kaie Hakonen on tuore suomenmestari – Suomen paras mehu syntyy pinaatista, fenkolista, mintusta, päärynästä ja limestä

Jämsäläinen Kaie Hakonen pyöräyttää terveellisiä smoothieita kotikeittiössään lähes päivittäin. Tehosekoittimen lisäksi ahkerasti surisee myös mehupuristin, jolla hän taikoo värikkäitä mehuja lasten ja miehensä iloksi. Herkut eivät synny perheelle valmiita ohjeita noudattaen, vaan luovasti improvisoiden. Myös estetiikka on perheenäidille tärkeää. Siksi lasten välipalasmoothien koristeluun voi kulua yhtä paljon aikaa kuin lusikoitavan herkun valmistamiseen. Viime viikonloppuna Hakonen kiipesi ensimmäistä kertaa kilpalavalle näyttämään kotikeittiössä opittuja taitoja. Helsingin messukeskuksen päälavalla miteltiin mehun ja smoothien valmistamisen SM-finaali osana I love me -messuja. Hakonen löysi tiensä finaalinelikkoon lähes 200 alkukarsintaan osallistuneen joukosta. –Kaveri vinkkasi kilpailusta ja lopulta päätin osallistua sillä ajatuksella, että lähden pitämään hauskaa. Päätös kannatti, sillä kilpailun päätteeksi hänet kukitettiin suomenmestarina. Kilpailumehu syntyi 10 minuutissa Hakonen ei harjoitellut kilpailua varten uusia makuyhdistelmiä tai täydellisen smoothie-rakenteen valmistamista, vaan kävi läpi mieltä rauhoittavia mielikuvia. –Yleisön edessä kilpaileminen jännitti aika tavalla. Onneksi alun jälkeen pääsin flow-tilaan ja keskityin ainoastaan kilpailusuoritukseen. Oman jännityksensä kilpailuun toi suljettu raaka-ainelaatikko, jonka sisällöstä finalistit eivät etukäteen tienneet. Laatikosta puuttuivat helpot, yleensä mehuissa ja smoothiessa käytettävät ainesosat, kuten tavallisimmat marjat, banaani ja avokado. Kilpailuannoksen suunnitteluun ei myöskään liiemmin ollut aikaa, sillä ensimmäisenä tehtävä olleen mehun piti olla koristeineen valmis 10 minuutissa. Smoothien valmistamiseen aikaa oli viisi minuuttia kauemmin. –Mehu valmistui nopeasti, mutta smoothie-annoksiin kului kaikki käytettävissä oleva aika, kun koristelukin vei oman osansa. Nelihenkisen tuomariston arvostelukriteerit olivat selvät. Suurin painoarvo oli luonnollisesti annoksen maulla, mutta lisäksi kiinnitettiin huomiota terveellisyyteen, satokausiajatteluun ja estetiikkaan. Hakosen tekemä vihreä mehu oli selkeästi kisan paras, smoothieissa kilpailu oli kovempi. Hakosen etumatka kuitenkin riitti kokonaiskilpailun voittoon. Lapset haluavat kirkkaita värejä Kotona päiväkoti-ikäiset lapset ovat tottuneet saamaan kauniita ja viimeisteltyjä ruoka-annoksia ja kauneutta osataan myös vaatia. Hakonen onkin huomannut, että mehujen ja smoothieiden värillä on selkeä yhteys annoksen suosioon. Vihreä väri on perheen lasten mielestä jo lähtökohtaisesti epäilyttävä. –Pyrin valitsemaan samansävyisiä raaka-aineita, jotta annoksiin tule hyvä, voimakas väri. Jos sekoittaa montaa eri väriä, on lopputulos epämieluisan harmaa sekasotku. Sellainen ei kelpaa kenellekään, vaikka maku olisi hyvä. Perheen lasten mehusuosikki on selvä. Äidiltä pyydetään lähes aina mehua porkkanoista ja satsumoista. SM-kisoissa hyvät arvostelut saanut vihermehukin kelpaa, kun perusteena käyttää SM-voittoa. Muuten pinaatista, fenkolista, mintusta, päärynästä ja limestä tehty juoma saattaisi jäädä nauttimatta, Hakonen epäilee. Harrastus vai ammatti? Jämsäläisäiti ei ole ruoka-alan ammattilainen, vaan keittiössä touhuaminen on hänelle rakas harrastus – ainakin toistaiseksi. Näin siitäkin huolimatta, että häneltä on ilmestynyt synnyinmaassaan Virossa kakkukirja vegaani-, allergia- ja raaka-kakuista. Suomeksi teosta ei toistaiseksi ole tulossa. –Onhan tämä mukavalla tavalla levinnyt käsiin. Sen takia olen välillä pallotellut, että tulisiko tästä työ vai pidänkö harrastuksena. Katso videolta ohje raikkaaseen smoothieen: "Pyrin …valitsemaan samansävyisiä …raaka-aineita, …jotta annoksiin …tulee hyvä, …voimakas väri."