Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Verotiedot

Kauden hedelmä: Persimon kasvaa eebenpuussa ja tulee Kiinasta

Pinnalta kiiltävänoranssi ja sisältä pehmoisen mehukas persimon (tai persimoni) on Suomen hedelmähyllyissä kohtalaisen tuore ilmestys. Moni on jo ehtinyt tätä makeaa hedelmää maistaa, mutta sen alkuperä ei ehkä ole tuttu. Persimon ei olekaan minkä tahansa puun hedelmä, vaan se kasvaa eebenpuussa. Eurooppaan persimon, tai oikeastaan samaan sukuun kuuluva kaki-hedelmä, on tullut Japanista ja Kiinasta, jossa se tunnetaan jo Ming-dynastian ajalta. Tänä päivänä Kiinan keisarin puutarhassa kasvaa yli tuhatvuotisia kakihedelmäpuita. Kasvitieteelliseltä luokitukseltaan persimon on marja. Olemme kuitenkin oppineet tuntemaan persimonin hedelmänä ja siksi kutsumme sitä tässäkin artikkelissa hedelmäksi. Suomeen tuotavat persimonit ja kakit kasvatetaan Espanjassa. Myös Israelissa viljeltävä sharon kuuluu samaan sukuun. Persimonin on kuvailtu maistuvan hieman luumulle. Se on ravinteikas hedelmä ja sisältää runsaasti kuitua, terveellisiä fenolisia yhdisteitä, kaliumia, magnesiumia, kalsiumia, mangaania ja rautaa. Keskimääräisiltä ravintoarvoilta esimerkiksi kotimaiset juurekset menevät kuitenkin persimonin edelle. Persimonit kannattaa kypsyttää kotona hyvin ennen syömistä, sillä raakana ne sisältävät paljon parkkihappoa. Kuoressa ja hedelmälihassa saa olla ruskeita pilkkuja. Ne kertovat hedelmän olevan kypsä. Hedelmä kannattaa kuoria ennen syömistä. Persimonin sesonki alkaa loka-marraskuussa. Lähteet: Satokausikalenteri, Satotukku