Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Jämsäläiset Himos Näköislehti Eurovaalikone Podcast Kaupallinen yhteistyö

Maailman vaarallisimmat ruuat on valittu - näin ne vaikuttavat terveyteen

• Sienet voivat olla vaarallista syötävää, sillä niissä on monia hyvin myrkyllisiä lajikkeita. • Pallokalan eli fugun syöminen voi tappaa, jos kala on käsitelty väärin. • Ihmisen ja luonnon kannalta erityisen vaarallinen syötävä on kuitenkin rakas herkkumme, sokeri. Japanilainen pallokala fugu on tappavaa syötävää, jos kokki ei osaa käsitellä raaka-ainetta oikein. Kuitenkaan fugu ei ole se ruoka, jonka gizmodo.com-sivuston juttu löysi asiantuntijoiden haastattelujen kautta maailman vaarallisimmaksi ruuaksi. Olisiko maailman vaarallisin ruoka sitten durio, haisulihedelmä, jonka mätämunamaisen, pierun kaltaisen löyhkän syynä ovat hedelmän sisältämät rikkiyhdisteet? Henkeäsalpaava haju Keittiömestari Anthony Bourdain on kuvaillut Wikipedian mukaan durion tuoksua näin: "Se haisee siltä kuin olisi haudannut jonkun, joka pitelee kokonaista stiltonjuustoa sylissään, ja kaivanut hänet esiin pari viikkoa myöhemmin”. Hedelmän haju ei kuitenkaan vie henkeä, mutta durion runsas ahmiminen voi aiheuttaa niin voimakasta ruumiin lämpötilan nousua, että se voi olla hengenvaarallista. Sisältämänsä rikin vuoksi tämä hedelmä voi olla hengenvaarallinen myös silloin, jos samaan aikaan nautitaan alkoholia, kahvia tai tiettyjä sydän- tai verenpainelääkkeitä. Durio ei kuitenkaan ole ehkä kuitenkaan maailman vaarallisin ruoka. Tappava pieni sieni Ruokakulttuurin professori Lucy Long ja ruuantutkimuksen professori Alice Julier pitävät sieniä maailman kaikkien aikojen vaarallisimpana syötävinä. Sienissä on monia tappavia lajikkeita. Pienikin pala sellaista voi olla hengenvaarallinen. Tuntemattomia sieniä on haukattu ihmiskunnan historiassa niin paljon, että niiden sisältämiin myrkkyihin on taatusti moni kuollut. Vaarallisia sieniä on tarjolla muutenkin kuin tattirisottona tai metsäsienisalaattina lautasella. Homeet ja hiivat ovat nimittäin myös sieniä. Tietyt homeet tai hiivat voivat huonolla tuurilla tuhota ruuan niin, että siitä tulee suorastaan myrkyllistä. Kana voi olla virustankki Harvardin yliopiston historian professori Joyce E. Chaplin väittää maailman vaarallisimmaksi ruuaksi karjan lihaa. Chaplinin mukaan elintarviketuotantoon tarkoitetuilta kotieläimiltä ihmiset ovat vuosisatojen ja vuosituhansien aikana saaneet lukuisia tappavia taudinaiheuttajia. Kanalinnut ja siat ovat edelleen Chaplinin mukaan varsinaisia virustankkeja. Tutkija Yue Dong ista pihvi on kaikkien aikojen pahin syömiseen liittyvä tappaja. Dong ei tarkoita vain sitä, että runsas lihansyöminen voi kohottaa muun muassa sydänsairauksien ja tyypin 2 diabeteksen riskiä. Dongin mukaan pihvien usein toistuva syöminen on uhka koko ihmiskunnalle, koska massiivinen lihantuotanto on ekologisesti niin tuhoavaa. Valkoinen tappaja Suuri osa Gizmodon haastattelemista asiantuntijoista valitsi kuitenkin maailman vaarallisimmaksi ruuaksi sen, jota löytyy lähes jokaisen ruokakaapista. Sitä on tarjolla jokaisessa kahvilassa ja ravintolassa. Professorit Rebecca Earle , Ken Albala , Paul Freedman ja Miriam Chaiken nostavat maailman vaarallisimmaksi ruuaksi sokerin. Sokeri liittyy vakavien kansansairauksien lisääntymiseen. Sen yhteys muun muassa tyypin 2 diabetekseen ja lihavuusepidemiaan on ilmeinen. Runsas sokerinsyöminen voi muuttaa suoliston mikrobistoa tavalla, joka voi olla meille hyvinkin tuhoisaa. Lisäksi sokerintuotanto on lisäksi ympäristölle melkoinen kuormittaja.