Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Jämsäläiset Himos Näköislehti Tulospalvelu Podcast Kaupallinen yhteistyö

Varo kaloriansoja! Suositut lounasateriat ovatkin melkoisia energiapommeja – Ero annosten välillä jopa 1 178 kilokaloria

• Lounaan syöminen ravintolassa voi tuntua hyvältä idealta. • Moni lounas sisältää todella paljon kaloreita. • Pikaruoka-annokset sen sijaan ovat tutkimuksen mukaan kevyempiä kuin ravintolalounaat. Suositut lounasruoat voivat olla todellisia kaloripommeja. Tämä ilmenee Britannian lääkärilehdessä BMJ.ssä joulukuussa julkaistusta tutkimuksesta . Tutkimuksessa mitattiin viiden maan, Brasilian, Kiinan, Suomen, Ghanan ja Intian yleisimmin tilattujen ruoka-annosten energiasisältöä. Suomesta mukana oli Kuopio, Brasiliasta Ribeirão Preto, Ghanasta Accra, Intiasta Bangalore ja Kiinasta Peking. Analysoitavia ravintola-annoksia oli yhteensä 223 111 eri ravintolasta. Mukana oli myös kymmenen Suomessa sijaitsevan työpaikkaravintolan suosikkiannosta. Mukana olevien annosten tietoja verrattiin useimpien Yhdysvaltain ravintolaruokien energiasisältöön. Tutkijoiden mukaan lihavuus lisääntyy koko ajan, ja pikaruokaa on pidetty tähän asti merkittävänä liikalihavuuden aiheuttajana. Muiden ravintolaruokien energiamääristä on tiedetty vain vähän. Tutkijat halusivat nyt selvittää, mikä merkitys muulla kuin pikaruoalla on liikalihavuudessa ja pitääkö paikkaansa, että suuret ravintola-annokset ovat Yhdysvaltojen lisäksi myös muiden maiden ongelma. Suomessakaan ei juuri eroa Yhdysvaltoihin Tutkimuksessa selvisi, että ruokaravintoloiden annoksissa on roimasti kaloreita. Energiamäärät eivät juuri poikenneet Yhdysvaltain annoksista. Ainoastaan Kiinassa annosten keskimääräinen energiataso oli alhaisempi. Suomessa annosten kalorimäärät olivat enimmillään reilut 1600 kilokaloria. Vähiten energiaa oli tutkimuksessa mukana olleista annoksista sienipastassa. Esimerkiksi suosittu sushiannos sisältää sitä vähemmän, noin 470 kaloria. Sushi ei ollut mukana tutkimuksessa. Tutkimuksen mukaan pikaruoka-annoksissa energiaa oli keskimäärin 33 prosenttia vähemmän kuin ravintola-annoksissa. Vähiten kaloreita oli lounasruokaloiden annoksissa. Niissä energiaa oli keskimäärin neljänneksen vähemmän kuin pikaruoassa ja muissa ravintola-annoksissa. Tutkijat ovat sitä mieltä, että annosten roimat kalorimäärät ovat jo globaali ongelma. He huomauttavat, että jos toimistotyöntekijä syö päivän aikana yhden kerran ruokaravintolassa ja toisen kerran pikaruokalassa, koko päivän energiantarve on jo täynnä. –Suuret ravintola-annokset eivät välttämättä olisi ongelma, jos ihmiset söisivät ulkona harvoin, mutta ravintolassa syöminen on yleistä, he toteavat. Viitteellinen päivän energiansaantisuositus naiselle on 2000 kilokaloria. Miehillä se on 2500 kilokaloria. Vertaile ruoka-annosten kaloreita: Esimerkkejä Suomessa syötävistä lounasannoksista: Lähteet: BMJ, Fineli, Iltalehden arkisto