Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Jämsäläiset Himos Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Vaalikone

Tampereen tuunaus ei ollutkaan helppo tehtävä, kolumnisti Tommi Tapiainen toteaa

Joulun alla luin vanhempieni luona Aamulehteä. Ei kuulu tähän, mutta se on parempi lehti kuin Keskisuomalainen. Lehdessä kerrottiin Tampereen kaupungin etsiskelevän nimikkoleivosta. Kerronpa toisenkin itsestäänselvyyden. Tampere on parempi paikka kuin Jyväskylä. Ja kun Tampere pyytää apua, on sitä annettava. Kaikkia taikinakulholle kykeneviä kehotettiin keksimään jotain uutta ja ihmeellistä tai tuunaamaan vanha klassikko. Siinä samassa aloin kypsytellä ideoita. Halusin tehdä sellaisen herkun, että sen tekoon pystyvät yhtä lailla Nekalan Niilo kuin Tammelan Tiinakin. Taikinan käyttökin pitäisi olla optimaalista. Siihen kaatui haaveeni tehdä jääkiekon muotoinen tuote. Reseptiikan luominen on mielenkiintoista puuhaa. Moni kotikokki pitäytyy orjallisesti reseptissä. Kun soossiin käsketään laittamaan teelusikallinen vietnamilaista kalakastiketta, tietysti ostetaan pullo. Vuoden päästä ihmetellään, kuinka siitä ei ole käytetty ruokalusikallistakaan. Kokkikisojen myötä ruokia on alettu viedä ”uudelle tasolle”. Se on hömppäpuhetta, mutta uppoaa kuin kuuma veitsi voihin. Ylellisyyttä korostetaan kermalla ja rasvalla. Samalla tullaan korostaneeksi myös keskivartaloa. Minäkin olin olevinani nokkela korvaamalla leivoksesta perunan bataatilla. Hennon punertavan värin piti kuvata tamperelaista punatiiliteollisuutta. Kuorrutukseksi ajattelin rustiikkista raastetta. Puolisoni ei ollut järin kannustava kommentoidessaan sen näyttävän koiran oksennukselta. Oikeassa hän toki oli. Punaviinimarjalla lopputulos vaikutti siltä, että sottainen Dracula olisi riehunut paikalla. Siinä vaiheessa siirryin pikkuleipätaikinan pariin. Mietin jopa taikinan värjäämistä mustekalan musteella. Mutta sopiiko sellainen ostoskoriin rievän ja mustanmakkaran kylkeen? Ei sovi. Kaiken kaikkiaan kokeilin seitsemää eri ideaa. Yksikään ei ollut Tampereen arvoinen. Nyt ajattelette, että on se aika tyhmä, kun lyö päätään uunin luukkuun tuolla tavalla. Mielestäni en kuitenkaan epäonnistunut seitsemää kertaa. Löysin seitsemän erilaista tapaa, jotka eivät tuota tulosta. Tästä on hyvä jatkaa. Tampere täyttää tänä vuonna 240 vuotta. Onnittelen. Siihen mennessä kun se täyttää komeat 250 vuotta, tarjoilen sen täydellisen leivoksen. Jyväskylällä historiaa on hivenen vähemmän. Sinne minulla olisi sen seitsemää sorttia. "Kaiken kaikkiaan…kokeilin seitsemää…eri ideaa."