Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Koronavirus Puheenvuoro Jämsäläiset Himos Verotiedot Näköislehti Podcast Live Kaupallinen yhteistyö

Would you like a cup of tea? – Witikkalan Kartanossa hypättiin vuosisata ajassa taaksepäin: ”Ihmisen on välillä hyvä vähän hassutella”

Vaikka nyt ei olla sisällä edvardiaanisessa kartanossa, on Witikkalan Kartanossa ilmoilla englantilaista tunnelmaa. Korviin kantautuu niin monen rakastaman brittisarja Downton Abbeyn tunnusmusiikki ja nenään leijailee teen ja skonssin tuoksu. Menossa on iltapäiväteet Downton Abbey -televisiosarjan hengessä. Pitkän helminauhan kaulaansa kietonut Inka Tonteri siemailee teetä suuresta kukkakirjaillusta kupista. Tonteria vastapäätä istuvan Marianne Ekmanin näyttävä päähine heiluu naisen puheen mukana. – Kyllä me olemme miettineet, mitä laitamme tänne päälle. Sain äidiltä ja mummolta asusteita tätä varten. Mummon laukkua ei varmasti ole hetkeen ulkoilutettu, sillä sieltä löytyi viiden markan seteli, Ekman kertoo. Tonteri toi ystävänsä teelle juhlistaakseen Ekmanin tulevia syntymäpäiviä. Naisille oli päivänselvää, että kaapista etsitään teemaan sopivat vaatteet ja asusteet. – Ihmisen on välillä hyvä vähän hassutella. Ehkä meistä tulee vielä perienglantilaisia teenjuojia, Tonteri toteaa nauraen. Naiset eivät ole seuranneet tv-sarjaa, mutta aikovat mennä katsomaan sarjan tarinaa jatkavan elokuvan Kinottareen teehetken jälkeen. Sarja englannin kielen opettajien mieleen Toisessa huoneessa, niin ikään skonssivatien ääressä, teetä nautiskelevat ystävättäret, Nina Melander-Ilomäki , Maarit Ilola , Anna Laukkarinen ja Tiina Huohvanainen , kertovat katsoneensa sarjaa. Englannin kielen opettajiksi tunnustautuvat naiset iloitsevat sarjasta etenkin kielellisistä syistä. – Tarjolla on paljon amerikkalaisia tv-sarjoja, mutta korvaa on hyvä totuttaa myös erilaiseen englantiin. Sarjassa huomaa myös hyvin eron palvelusväen ja kartanon asukkaiden puhetyylin välillä, Laukkarinen toteaa. – Muutenkin sarjassa on kyllä kaikki viimeisen päälle. Emme aio mennä vielä tänään katsomaan elokuvaa, mutta Tiina kutsui meidät jyväskyläläiset tänne Jämsään iltapäiväteelle, Melander-Ilomäki kertoo.