Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Jämsäläiset Himos Verotiedot Näköislehti Podcast Live Kaupallinen yhteistyö

Paikallinen ruoka kiinnostaa

Lähiruoka kiinnostaa Jämsäläisiä kuluttajia. Näin voi päätellä siitä, että paikallisen lähiruokapiirin facebooksivuilla on tällä hetkellä jo lähes tuhat seuraajaa. Se on todella hyvin, sillä piiri on ollut toiminnassa vasta muutaman kuukauden. Lähiruokapiirissä yhdistyy monia trendejä. Yhä useampi on kiinnostunut ruuan alkuperästä. Ruokapiirissä ostetaan ruoka suoraan tuottajalta, jolta voi kysyä, minkälaisella laitumella nauta on elämänsä elänyt tai millä kanoja ruokitaan. Ostaja voi olla varma, että jokainen ruuasta maksettu euro ja sentti menee suoraan sen tuottajalle, koska rahan antaa itse suoraan tuottajan käteen. Eikä ruuan tarvitse matkata laivakonteissa ja lentokoneissa ruokapöytään. ”Kun ruoka pitää tilata etukäteen, tulee kenties mietittyä mitä ruuaksi laittaa, eikä vain kahmi kaupassa nälkäisenä kaikenlaista, mitä tekee mieli.” Toisaalta facebookryhmä ei sido kenenkään käsiä. Toisin kuin perinteisissä ruokapiireissä, ostajan ei ole pakko tehdä tilausta joka viikko, vaan voi osallistua silloin kun itselle sopii. Myöskään tuottajan ei tarvitse pitää valikoimaa samana joka viikko, vaan voi myydä sitä, mikä kulloinkin on sesongissa. Ja kun samaan aikaan tuotteitaan myyvät kaikki lähiruokapiirin tuottajat, ei ostoksiin mene sen kauemmin kuin kaupassa käyntiin. Syyslomaviikolla nousi pienimuotoinen kohu siitä, kuinka paljon ihmiset heittävät ruokaa hukkaan hotellien aamupalapöydissä. Scandic Ikaalisten keittiöpäällikkö julkaisi kuvia, joita oli ottanut omassa ravintolassaan. Kyseisenä viikonloppuna kylpylässä lensi roskiin 45 kiloa ruokaa, jonka ihmiset olivat ottaneet aamupalapöydästä omille lautasilleen, mutta eivät jaksaneet syödä. Vaikka hotellien aamiaispöydässä lomalla saattaa silmä syödä vatsaa sukkelammin, niin ovat hävikkiluvut kotonakin aika hurjaa seurattavaa: Ruokahävikki-verkkosivun mukaan Suomessa kotitaloudet heittävät vuosittain roskiin 120–160 miljoonaa kiloa ruokaa. Henkilöä kohden heitämme ruokaa pois keskimäärin 20–25 kiloa vuodessa. Uskoisin, että kun ruuan alkuperä on tiedossa, ja se pitää hakea erikseen sovittuna aikana Jämsän torilta, myös hävikki on pienempää. Reko-piiristä ei tule ostettua houkuttelevasti esille aseteltuja tuotteita ostoslistan ulkopuolelta. Kun ruoka pitää tilata etukäteen, tulee kenties mietittyä mitä ruuaksi laittaa, eikä vain kahmi kaupassa nälkäisenä kaikenlaista, mitä tekee mieli. Toivottavasti lähiruokapiirin suosio ei ole vain alkuinnostusta, vaan suosiota riittää myös pimeän talven varalle. Hyvä, paikallinen ruoka löytää varmasti vatsaan.