Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Koronavirus Puheenvuoro Jämsäläiset Himos Verotiedot Näköislehti Podcast Live Kaupallinen yhteistyö

Perhekronikka paisui paikallishistorialliseksi teokseksi, joka kattaa yli sata vuotta Himoksen alueen historiaa: ”Kerronta on eloisaa ja lupaan, että tarinat ovat paikkapaikoin huvittaviakin”

Kun Teuvo Veijalainen lähes 20 vuotta sitten alkoi koostaa kuvakollaasia äitinsä, Ella Veijalaisen (os. Helmisen) elämästä, ei mies silloin osannut aavistaa, millaisen projektin alkulähteillä hän oli. Kun miehelle myöhemmin siunaantui lapsenlapsia, halusi hän kerätä lisää tietoa heidän äitinsä lapsuudenympäristöstä. Kerätessään valokuvia sukulaisilta ja entisiltä naapureilta, lähti projekti kuitenkin elämään omaa elämäänsä. Viimeiset viisi vuotta Veijalainen on yhdessä tyttärensä kanssa työstänyt esitystä. Nyt kasassa on neliosainen Himoksen juurella -multimediateos, joka käsittelee Himoksen alueen historiaa yli sadan vuoden ajalta. – Himoksen alue on muuttunut täysin sen jälkeen, kun tyttäreni on siellä kasvanut. Halusin, että lapsenlapseni tietävät, mistä heidän äitinsä on kotoisin. Lopulta siitä syntyikin paikallishistoriallinen kuvaus. Valokuvat paljastavat hyvin ajankuvan Teoksessa on yhteensä 266 sivua, yli 600 valokuvaa ja lähes 60 videoleikettä. Esitys kuljettaa katsojan paikallishistorian syövereihin ja vanhat valokuvat sykähdyttävät ajankuvallaan, vaikka syvempää suhdetta alueeseen ei itsellä olisikaan. Veijalaisen mukaan tarinat keskittyvät noin kahden kilometrin säteelle entiseltä Säyrylän koululta, pääosin Säyrylän ja Yrjälän kyliin. Kuvia on mukana laajemmaltakin alueelta. Ensimmäisissä osissa seurataan Ellan varhaislapsuutta, kouluaikaa ja nuoruusvuosia. Mukana on Säyrylän koulun oppilaskuvia, joissa on monia kymmeniä paikkakuntalaisten tuntemia ihmisiä. Myöhäisemmissä osissa sukelletaan Veijalaisen omaan nuoruuteen ja kuljetaan aina 2000-luvun lopulle saakka. Esitystä värittävät muun muassa Veijalaisen tädin, eli Ellan siskon, Toinin jämsäläismurteella kertomat tapahtumakuvaukset, jotka Veijalainen videoi jo vuonna 1999, pari vuotta ennen tädin kuolemaa. Pintaraapaisun esityksestä on voinut nähdä viime syksynä entisen Säyrylän koulun 100-vuotistapahtumassa, mutta nyt koko teos näkee päivänvalon. Ei tylsää tai puuduttavaa Jämsän Kotiseutuyhdistys toteuttaa Himoksen juurella -esityssarjan Jämsän sairaalan auditoriossa. Veijalainen itse on tietysti luotsaamassa esityksiä. – Sähköinen kirja ei tule myyntiin eikä edes lainattavaksi minnekään, joten tämä on ainutlaatuinen tilaisuus päästä sukeltamaan paikallishistorian syövereihin. Esityksissä voi keskittyä kuuntelemaan ja katselemaan kuvia, sillä tarinat tulevat nauhalta Veijalaisen veljentytön Suvi Pihkasen lukemina. – Paikallishistorian ei tarvitse olla tylsää tai puuduttavaa. Kerronta on eloisaa ja lupaan, että tarinat ovat paikkapaikoin huvittaviakin. Kaikki tarinat ovat kuitenkin tosia. Himoksen juurella -esityssarja esitetään neljässä osassa. Omoa moata -osa esitetään torstaina 3. lokakuuta, Kauhiita sotoa -osa torstaina 17. lokakuuta, Rahoa ja velekoa -osa torstaina 31. lokakuuta ja Kotuu moalimalle torstaina 14. marraskuuta. Esitysaika joka päivä kello 17–19 Jämsän sairaalan auditoriossa.