Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Koronavirus Puheenvuoro Jämsäläiset Himos Verotiedot Näköislehti Podcast Live Kaupallinen yhteistyö

Suolaista ja makeaa koko elämä – Elosen vanhaisäntä täyttää pyöreitä

– Leipä miehen tiellä pitää ja jokainen kaipaa joskus herkkujakin. Tällä periaatteella Raimo Elonen on luonut Jämsään leipomoalan yrityksen, joka työllistää tänä päivänä 200 ihmistä. Kasikymppisiään viettävä Elosen vanhaisäntä ei ole juuttunut kiikkutuoliin. Hän toimii edelleen perheyrityksessä hallituksen puheenjohtajana. Firmaansa hän saapuu joka päivä – jos ei muuten, niin aamukahville. Työura hänelle urkeni jo pikkuvesselinä kotiseudulla Eurajoella. Hänen äitinsä oli leipomossa töissä ja pikku-Rami kipaisi usein äidin matkaan. Kerran leipurimestari nosti pojan taikinapyttyyn ja sanoi, että tästä pojasta tehdään leipuri. – Niin siinä kävikin. Alkuun Kesoilin yrittäjinä Nuorena miehenä Raimo Elonen työskenteli vieraan palveluksessa leipomotuotteiden konsulenttina. Oppia ja ideoita hän haki Saksasta ja Ranskasta, jotka olivat tuolloin kehityksen kärkimaita. Työmatkoilla miehen mielessä alkoi kyteä haave omasta yrityksestä. Sellainen mahdollisuus löytyikin Mäntästä. – Mäntässä olimme joitakin vuosia, ja sitten siirryimme Jämsään, jossa aloitimme Kesoilin yrittäjinä. Kesoilin aika oli sellaista, että Raimo leipoi takahuoneessa ja puoliso Marja-Liisa Elonen hoiti asiakaspalvelun etuhuoneessa. Kun yhä useampi alkoi kehua takahuoneessa leivottuja tuotteita suussa sulaviksi, tuli uuden päätöksen aika. Niin Eloset luopuivat huoltoasemasta ja siirtyivät kokonaan leipomoalalle. Yritys jatkoi laajenemista Leipomoyrittäjän päivä on pitkä. Herätyskello pirisee yhdeltä yöllä, joten yöunille on painuttava jo illansuussa. Kun pakettiin lisätään perhe-elämän pyöritys, organisointikykyä todella tarvitaan. – Kun poikamme Jari oli pieni, meillä kotona työskenteli lastenhoitajat kolmessa vuorossa, Raimo muistelee. Kaikesta selvittiin. Yritys jatkoi laajenemistaan. Elosen pääleipomo on toiminut Jämsässä kuudessa eri toimipisteessä. Raimon tavoite on ollut, että joka vuosi liikevaihto suurenee. – Tänä päivänä Elosella on 9 leipomoa. Uusin on Seinäjoen Ideaparkin leipomo. Vaikka Elosen vanhaisäntä ei enää työnnä päivittäin käsiään taikinaan, tuntumaa hän pitää hyppysissään. – Tykkään edelleen erityisesti pikkuleipien tekemisestä. Trendejä tulee ja menee Raimo Elonen on osallistunut lukuisiin leipomoalan kilpailuihin. Hän on voittanut Suomen mestaruuden kerran leipäsarjassa ja kerran konditoriasarjassa. Hänen korkein tittelinsä on konditorialeipurimestari. Hän on ollut myös usein kilpailutuomarina ja saanut elämäntyöstäänkin monia mainintoja ja palkintoja. Leipomoala on ottanut ison harppauksen siitä, kun Raimo pikkupoikana raahasi halkoja äitinsä työpaikan uunin viereen. Puu-uunit ovat sen jälkeen kadonneet. Leipomotuotteita on alettu tuoda Suomeen maailmalta. Terveystrendejä on tullut ja mennyt. Kilpailu on kovaa. Siksi ajan hermolla on pysyttävä. Tällä hetkellä trendinä on vähäsuolaisuus. Raimo sanoo ilmiötä suorastaan suolattomuudeksi. – Ulkomaisessa leivässä on suolaa, mutta suomalaisessa ei saisi olla. Suola on kuitenkin leivässä ehdoton juttu sekä maun että rakenteen kannalta. Yrityksen jatkuvuus turvattu Haasteista huolimatta näyttää siltä, että Elonen pitää ihmisiä edelleen leivän syrjässä kiinni. Töihin on tarttumassa jo kolmas yrittäjäsukupolvi Elosia. Vanhaisäntä on iloinen yrityksen jatkuvuudesta. Kun menestystä on tullut, Raimo on myös jakanut hyvää ympärilleen. Elosen tuotteita on nautittu lahjoituksina monissa tapahtumissa ja hyväntekeväisyydessä. – Minulla on ollut tapana muistaa jouluaattona henkilökohtaisestikin erästä perhettä. Leviävä vatsanseutu on leipureiden vitsaus. Varsinkin tuotekehittely ja kilpailutreenit vaativat jatkuvaa napsimista. – Onneksi olen pysynyt kohtuumitoissa, Raimo hymyilee. 80 vuotta täyttävä Raimo Elonen tarjoaa kahvit Jämsän Elosen kahvilassa perjantaina 20.12. kello 13 eteenpäin.