Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Jämsäläiset Himos Näköislehti Podcast Kaupallinen yhteistyö

Maalla on mahdollista ja kannattavaa elää – Leppäjärven maatila panostaa monipuoliseen ja luontoa kunnioittavaan tuotantoon

Maatilojen asema puhututtaa usein nykypäivän Suomessa. Onko enää realistista elää luonnon ehdoilla ja tuottaa elantonsa itse? Kyllä on ja se myös kannattaa, uskovat Leppäjärven maatilan isäntä ja emäntä Markku ja Laura Unnaslahti . – Suomessa tarvitaan lähellä tuotettua ruokaa. Se on vastuullisempaa ympäristölle ja on myös tärkeää olla omavaraisuutta, jos vaikka tulee kriisi, kertoo Laura Unnaslahti. Unnaslahden perhe asuu ja tienaa elantonsa Leppäjärven maatilalla. Markku ja Laura ovat viimeisin isäntä ja emäntä perheyrityksessä, jonka juuret johtavat 1700-luvulle. Sukutila oli pitkään omavarainen sen asukeille, mutta nykyään siellä toimii täysiverinen yritys, joka tarjoaa perinteisiä tuotteita modernille maailmalle. Pariskunnan mukaan sekä maalla asuminen että yrittäminen voivat olla vaikeita polkuja - mutta silloin kun työtään rakastaa ja sen kokee arvokkaaksi, se on sen arvoista. Vuosikymmeniä tilalla asuneet Unnaslahdet eivät voi kuvitellakaan muuttavansa elämäntapaansa. Heitä myös ilahduttaa, että lähiruuan suosio on nykyään selvässä nousussa. – Nykyään kuluttajat haluavat tietää tuotteen tarinan, eikä pelkkä pulkkituote riitä. Uskon, että lähiruualle tulee tulevaisuudessa vielä enemmän nostetta, Laura Unnaslahti kertoo. Perheyrityksellä on pitkä historia Unnaslahdille on tärkeää kunnioittaa tilan historiaa. Emännän mukaan olisi sääli, mikäli pitkäikäinen sukutila olisi vain kesäasunto. – Jos tänä päivänä haluaa asua maalla, täytyy olla yrittäjä ja luoda omat työnsä. Ja totta kai me haluamme asua täällä! Alueelle asetuttiin ensi kerran jo 1700-luvun puolivälissä. Koko maan 8. vanhin salaattitila on kuulunut kolmeen eri kuntaan rajamuutosten aikana. Useat sukupolvet asuivat tilalla omavaraisina 1960-luvulle asti, jolloin tilalla siirryttiin puutarhatalouteen. Nykyiset isäntä ja emäntä ostivat perheyrityksen Markku Unnaslahden vanhemmilta 2010-luvun alussa. Nyt he toimivat yrittäjinä. Kaksikon aikana tilalle on otettu lampaita kasvatettavaksi ja viljelytapa on vaihdettu kokovuotisesti kausikohtaiseen. Näin maatila pyrkii olemaan vähemmän ”energiasyöppö”. – Suosiolla jätettiin se pois, oli ekoteko olla viljelemättä pimeän ja kylmän talven läpi, Unnaslahdet sanovat. Maatilan tulee olla monipuolinen ja vastuullinen Unnaslahdet myöntävät, että nykypäivän Suomessa ei ole helppoa ansaita elantoaan maatilalla. Kuitenkin heidän yrityksellään on useita valtteja, joiden ansiosta tila elättää perheen. Ne ovat monipuoliset palvelut sekä vastuullinen tuotanto. – Nykyään on niin paljon suurtuotantoa, joten pienempien tilojen täytyy panostaa monipuolisuuteen, Laura Unnaslahti kuvailee. Tilalla viljellään salaatteja sekä yrttejä, kasvatetaan lampaita, ylläpidetään perinnebiotooppialueita, poimitaan marjoja, värjätään villaa kasveilla ja myydään käsitöitä. Kaikki pyritään käyttämään vastuullisesti hyödyksi, emäntä kuvailee. Huhtikuusta lokakuuhun tilan kasvihuoneissa kasvaa salaatteja ja yrttejä. Salaatin kasvatukseen menee noin 7 viikkoa, minkä jälkeen se kuljetetaan suoraan myytäväksi. Tämän ansiosta lautasella oleva Leppäjärven salaatti on saattanut vielä edellisenä päivänä olla kasvamassa. Tila pyrkii hyödyntämään kaiken. Lampaita kasvatetaan paitsi lihan, myös villan, taljojen ja ympäristönhoidon vuoksi. Villat värjätään luonnosta kerätyillä kasveilla, kuten lupiineilla. Viljelmissä hyödynnetään luonnon olosuhteita ja käytetään mahdollisimman vähän fossiilisia polttoaineita. – Me tuotamme kaiken luonnon ehdoilla ja teemme siitä vahvuuden, emäntä kuvailee. Erityisen ylpeä Laura Unnaslahti on kasvivärjäyksestä. Hän näyttää, kuinka lupiineista keitetään luonnonmukaisesti väriaineita ja kertoo haluavansa opettaa taitoa eteenpäin. – Ennen tämä on ollut arvostettu käsityötaito. Pidän asiasta kursseja, koska haluan haluan siirtää eteenpäin taitoa eteenpäin, jotta se säilyisi. Kuinka maatilalla pärjää nykypäivänä? Kesäisin yrittäjän arki on kiireistä, olosuhteet voivat vaikeuttaa tuotantoa ja talvisin saattaa tuntua olevansa kaukana muusta maailmasta. Siitä huolimatta Unnaslahdet nauttivat elämäntavastaan eivätkä tahdo vaihtaa sitä. – Kyllähän yrittäjät elävät työlleen, mutta sitä kompensoi kun nauttii työstään ja kokee sen tärkeäksi, emäntä kuvailee. Pariskunnalla on monta syytä olla tyytyväisiä elämäänsä. Heidän mielestään on hienoa, että lähiruuan suosio on nousussa. Laura Unnaslahti näkee, että sillä on tulevaisuudessa entistä enemmän nostetta, minkä ansiosta sen tuottajiakin arvostetaan. Lisäksi yrittäjän on mahdollista napata vapaahetkiä silloin tällöin, mihin säännöllisessä työssä ei pysty. Esimerkiksi kauniina päivänä voi lähteä lasten kanssa kalastamaan. – Mikään ei ole ylivoimaista, jos rakastaa koko sielullaan sitä mitä tekee, emäntä kiteyttää.