Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Koronavirus Puheenvuoro Jämsäläiset Himos Verotiedot Näköislehti Podcast Live Kaupallinen yhteistyö

Nokipannukahvit kruunaavat retken, mutta paljonkos niitä poroja laitetaankaan? – Tässä ohje maistuviin sumppeihin

Nokipannukahvit kuuluvat osaksi retkeilyä – etenkin talvipakkasilla. Monelta laavulta ja kodalta löytyykin pannu, jossa sumpit voi kiehauttaa. Gradia Jämsässä luonto- ja eräoppaaksi opiskeleva Kerttu-Katriina Hietavala ja matkailualan perustutkintoa suorittava Paavo Takamaa kertaavat, miten nokipannukahvit syntyvät. Ensin tarvitaan tietysti tulet. – Pannuun laitetaan reilu puolilleen vettä täyteen. Ihan täyteen pannua ei kannata laittaa, jotta vesi ei pääse kiehumaan yli. Kannattaa asettaa ritilä tarpeeksi lähelle tulta, jotta veden kiehahtamista ei tarvitse odotella niin pitkään, Hietavala kertoo. Veden keskelle saari tai vuori Kun nokasta alkaa nousta höyryä ja vesi kiehahtaa, on aika heittää porot sekaan. Nokipannukahveissa käytetään pannujauhatettua kahvia. Osa laskee porojen määrän kämmenellisinä, mutta opiskelijat kertovat oppineensa erilaisen tavan. – Poroja kaadetaan reippaaseen tahtiin pannuun. Sitten kun veden keskeltä kohoaa vuori tai saari, voi kaatamisen lopettaa. Yleensä pannulliseen kahvia menee noin puoli pakettia poroja, Hietavala kertoo. – Mieluummin vähän liian vahvaa kuin liian laihaa, Takamaa toteaa kaataessaan poroja veden sekaan. Tämän jälkeen pannu nostetaan takaisin tulelle ja odotellaan. – Kahvin voi antaa kiehahtaa pari kertaa, mutta yksikin kerta riittää, Hietavala neuvoo. Pannun nokasta alkaa kuplia kahvia. Hietavala nostaa pannun pois tulelta ja kolauttaa pohjan vasten penkkiä. – Kahvi pitää säikäyttää, jotta purut painuvat pohjalle. Ensimmäinen kuppi kannattaa heittää pois, sillä mukana on nokkaan jääneitä poroja. – Eikä sitä omaakaan kuppia välttämättä kannata hörästä kerralla loppuun, sillä kuksan pohjallekin saattaa jäädä poroja, Takamaa muistuttaa.