Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Jämsäläiset Himos Verotiedot Näköislehti Podcast Live Kaupallinen yhteistyö

Mansikat kypsyvät juhannukseksi – Tiedätkö eri lajien erot?

Vaikka paras mansikkakausi onkin heinäkuun ensimmäisillä viikoilla, kysyntä on jo heräilemässä. Vuoden ensimmäiset tulokkaat on jo ehditty poimia, mutta suurempien erien viljely on vasta aluillaan. Arvion mukaan mansikoita alkaa kasvaa kunnolla ensi viikolla. Juhannukseksi satoa saadaan aivan varmasti, uskoo Keskisen marjatilan Sampo Keskinen . – Odotamme hyvää satoa tänäkin vuonna. Onhan tässä tietenkin vielä monta mutkaa, ennen kuin marjat saadaan poimittua, mutta tällä hetkellä tilanne näyttää hyvältä, Keskinen kertoo. Marjojen viljelyssä voi pahimmillaan olla useita riskitekijöitä. Keskinen mainitsee sateet, kylmyyden, homeen ja tuholaiset. – Kaikenlaisia vitsauksiahan sitä on olemassa. Vasta kun kaikki on poimittu, niin voi huokaista helpotuksesta. Viime vuosina marjatila on kuitenkin selvinnyt hyvin marjojensa kasvatuksesta, joten Keskinen ei ole erityisen huolissaan. Suomessa on yli tusina erilaista mansikkaa, jotka sopivat eri tilanteisiin Erilaisia mansikkalajeja on useita kymmeniä. Suomessa viljeltävien lajikkeiden määrä on lisääntynyt tasaisesti viime vuosina, sillä ihmiset kokeilevat mielellään uutta ja vanhemmat lajikkeet ovat kuolemassa heikkenevien kantojen vuoksi. Nykyään Suomessa viljellään yleisesti yli tusinaa erilaista mansikkaa, mitä kuluttajat eivät välttämättä tiedosta. Keskisen mukaan lajeilla on kuitenkin useita eroavaisuuksia. Heidän tilallaan viljellään tänä vuona seitsemää eri lajiketta. Ne voi erottaa muun muassa mausta, rakenteesta ulkonäöstä sekä ominaisuuksista. Joidenkin ehdoton suosikki on makea Polka, kun taas joitakin kiinnostaa enemmän uudet lajit, kuten hapahko Malviina. Sonata-marja sopii hilloihin, kun taas Salsa säilyy hyvin. – Kesässä on monenlaisia tilanteita ja ihmisillä on kaikenlaisia toiveita. Sen takia ei ole yhtä oikeaa mansikkaa, Keskinen uskoo. Myös lajikkeiden viljelytavoissa ja -ajoissa on eroja, minkä vuoksi eri mansikat kypsyvät eri aikoihin. Jotkut lajit kypsyvät aikaisin kesäkuussa, kun taas jotkut myöhäislajikkeista kannattaa poimia vasta elokuussa. Marjojen pakastaminen on vähenemässä Mansikoiden erilaiset kypsymisajat ovat hyväksi, sillä mansikoiden kysyntä on laajenemassa. Keskinen on huomannut, että suurien erien osto ja niiden pakastaminen on vähenemään päin. Hänen mukaansa kaupunkiasunnoissa on vähemmän tilaa pakastamiseen, mistä syystä ihmiset usein mieluummin ostavat marjat ja pakasteet suoraan. Tämän ansiosta pienien erien kysyntä on kasvamassa, sillä asiakkaat ostavat mansikkansa tarpeen mukaan. Keskisen tila kuitenkin jakaa vinkkejä, miten marjat säilyvät parhaiten talven läpi. Tärkeintä on pyrkiä säilömään ensiluokkaisia, vioittumattomia marjoja mahdollisimman pian poimimisen jälkeen. Lisäksi pieni määrä sokeria auttaa säilyttämään marjojen maun, aromin ja värin.