Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Jämsäläiset Himos Näköislehti Podcast Live Kaupallinen yhteistyö

Kouluruoka valmistetaan Jämsässä lautasille alle 1,40 euron annosbudjetilla: ”Kotimaisia ja paikallisia raaka-aineita käytetään aina, kun mahdollista ” – Katso, millaiset ravintoarvot esimerkkiannoksessa on

Jämsän ruokapalvelukeskus Arinassa on aamulla täysi tohina päällä. Kirjolohikiusaukset odottavat kuljetusta kohti koulujen ruokasaleja. Kiusauksen kaveriksi on tarjolla lämpimiä kasviksia, salaattia ja ruisleipää. Jämsässä kouluruoka maksaa koulun sijainnista riippuen 2,93–3,78 euroa oppilasta kohden. – Hinta on eri eri koulujen oppilaille. Esimerkiksi Jämsänjoen yhtenäiskoululle aterian hinta on alhaisempi, koska kuljetuskustannukset jäävät pienemmiksi kuin esimerkiksi Länkipohjan koululla, ruokapalveluiden toiminnasta vastaava ruokapalvelupäällikkö Merja Nieminen kertoo. Jämsässä elintarvikemääräraha on 1.–6.-luokkalaisilla 1,27 euroa ja 7.–9.-luokkalaisilla 1,37 euroa oppilasta kohden. Niemisen mukaan määräraha on riittävä, jopa hyvä. – Olemme saaneet lööpeistä lukea, kuinka joissain kunnissa oppilaille on taiottava ravitseva ateria lautaselle reilusti alle eurolla. Joissain kunnissa käytössä on isompiakin summia, jos on päätetty panostaa esimerkiksi luomuruokaan. Paikallisia raaka-aineita lautaselle Pääosa oppilaiden lautasille päätyvistä raaka-aineista tulee KL-Kuntahankinnat Oy:n kautta, mutta myös paikallisia raaka-aineita käytetään aina mahdollisuuksien mukaan. Esimerkiksi perunat – niin kuoritut, kuorelliset, suikaleet kuin viipaleetkin, tulevat paikalliselta maanviljelijältä. Myös tuoreet porkkanat, lantut ja sipulit ovat kasvaneet jämsäläisessä maassa. – Leivistä meillä on sopimukset Hankin ja Elosen leipomoiden kanssa. Ostamme muun muassa puutarhamarjat, raparperit, omenat, mustikat ja puolukat Jämsästä – näitä meillä menee niin paljon, että ostamme kaiken, mitä meille tarjotaan. Kouluruoassa käytettävät liha- ja maitotuotteet ovat aina kotimaisia. – Muutenkin kriteerinämme on käyttää suomalaisia raaka-aineita aina, kun se on mahdollista. Miltä kirjolohikiusaus lisukkeineen näyttää numeroina? Kuinka ravinteikasta ruokaa määrärahalla saadaan valmistettua? Kouluruokailusuosituksen mukaan kouluruoan viitteellisen sisällön tulisi kattaa kolmannes nuoren päivittäisestä energiantarpeesta. Tarkastellaanpas lähemmin, millaisen kokonaisuuden kirjolohikiusaus lisukkeineen muodostaa. Jos oppilas söisi annoksen lautasmallin mukaan, saisi hän siitä energiaa noin 492 kilokalorin verran. Se on 25 prosenttia päivittäisestä energiantarpeesta. Rasvaa ateriassa on 23,5 grammaa, eli 34 prosenttia päivittäisestä saantisuosituksesta. Hiilihydraatteja tarjottimelle mahtuu 43,6 grammaa, eli 16 prosenttia päivittäisestä suosituksesta. Proteiinin määrä lautasella on suhteellisen korkea, 23,8 grammaa. Se kattaa 48 prosenttia nuoren päivittäisestä proteiinintarpeesta. Sokereita löytyy 16,1 gramman edestä ja suolaa 0,6 grammaa. – Ravintoarvot vaihtelevat aterioittain, eikä niiden tarvitse olla joka päivä samat. Kokonaisuuden täytyy olla kuitenkin olla kunnossa. Toimintaamme kouluruokailussa ohjaa Valtion ravitsemusneuvottelukunnan Syödään ja opitaan yhdessä –kouluruokailusuositus. Ruokalistasuunnittelussa lähdemme siitä, että kala- ja kasvisateria on tarjottava vähintään kerran viikossa. Kasvisruokaa saa kuitenkin syödä vaikka joka päivä, jos siltä tuntuu. Vegaanista ruokavaliota noudattavien oppilaiden vanhempien on varattava lapselleen aika ravitsemusterapeutin vastaanotolle ennen kuin oppilas voi saada koulussa vegaaniruokaa. – Oppilaat voivat tehdä ruokaa ottaessaan itse valinnan. Lautaselle voi hyvin ottaa niin liha- kuin kasvisvaihtoehtoakin. ”Emme aio loputtomasti hakata päätämme seinään” Koululaisten ehdoton suosikkiruoka ruokalistalta on pyörykkäpasta, mutta myös jauhelihakastike ja spagetti maistuvat. Kouluruokaa tehdään kuuden viikon kiertävällä ruokalistalla, jota muokataan tarpeen vaatiessa. – Seuraamme tietenkin, miten ruoka tekee kauppansa. Me emme tarkoituksella valmista ylijäämäruokaa. Esimerkiksi Quorn-sieniproteiinista valmistetut kasvisruoat ovat herättäneet keskustelua. Emme aio loputtomasti hakata päätämme seinään, jos joku ruoka ei selvästikään uppoa kohderyhmälle, ruokapalvelupäällikkö kertoo. Niemisen mukaan ruokalistalla tullaan tulevaisuudessa näkemään myös muita kasviproteiinin lähteitä, kuten kaurasta- ja härkäpavuista valmistettuja tuotteita. Välillä kouluissa pidetään toiveruokapäiviä. Perjantaina ruokalistalla vierailevat hampurilaiset. – Oppilaiden yleisimpiä toiveruokia ovat muun muassa pizza, hampurilaiset, tortillat ja ranskalaiset ja nakit, mutta perinteisempiäkin kouluruokia toivotaan. Jämsän koulujen ruokalistan, ruokien ravintoarvot ja raaka-aineet ovat nähtävillä Jamix Menu -mobiilisovelluksessa. Ateria (576g): kirjolohikiusaus, herne-maissi-porkkana, punajuuri, kiinankaali, tomaatti, maito, leipä ja levite. Energiaa: 492 kilokaloria, 25 prosenttia päivittäisestä suosituksesta. Rasvaa: 23,5 grammaa, 34 prosenttia päivittäisestä suosituksesta. Tyydyttynyttä rasvaa: 10 grammaa, 50 prosenttia päivittäisestä suosituksesta. Proteiinia: 23,8 grammaa, 48 prosenttia päivittäisestä suosituksesta. Hiilihydraatteja: 43,6 grammaa, 16 prosenttia päivittäisestä suosituksesta. Sokereita: 16,1 grammaa, 18 prosenttia päivittäisestä suosituksesta. Suolaa: 0,6 grammaa, 11 prosenttia päivittäisestä suosituksesta. Lähde: Jamix Menu