Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Jämsäläiset Himos Näköislehti Tulospalvelu Podcast Kaupallinen yhteistyö

Lehdessä 30 vuotta sitten: Liha-asetus muuttui vuonna 1989 - Kaupoissa alettiin myydä teollisesti jauhettua jauhelihaa, jonka piti olla asiakkaalle myytävässä pakkauksessa

Koillis-Häme huhtikuun 6. päivänä vuonna 1989. Jauhelihanimikkeet ovat hallussa Jämsän seudulla Liha-asetus muuttui maaliskuun alussa, ja se muutti jauhelihan nimityksiä. Entinen yksinkertainen jako tavalliseen ja paistijauhelihaan ei enää päde. – Meillä luetaan tarkkaan kauppojen mainokset ja niiden perusteella tuntui, että alussa oli vähän epäselvyyttä uusissa säännöissä, mutta nyt ne on omaksuttu, toteaa terveystarkastaja Eija Juntunen Jämsän seudun kansanterveystyön kuntaliitosta. Pelkkää paistijauhelihaa ei ole enää ollenkaan. Asiakkaille pitää esittää, minkä eläimen lihasta jauheliha on tehty. Porsaanpaisti- tai naudanpaistijauhelihasta voidaan kertoa. Jos seokseen on käytetty useita lihalajeja, on kerrottava myös niiden painosuhde. Nimilapussa voidaan kertoa myös vähärasvaisuudesta. Rasvaprosentin pitää olla silloin alle 10. Vähärasvainen jauheliha tavallaan korvaa paistijauhelihan käsitettä. Uudistuksen myötä tuli mahdolliseksi myös jauhelihan teollinen jauhaminen muualla kuin kaupassa paikanpäällä. Jauhelihan pitää silloin olla suoraan asiakkaalle myytävässä pakkauksessa, eikä sitä käsitellä enää kaupassa. Jämsässä ei ilmeisesti ainakaan vielä ole tullut myyntiin muualla jauhettua lihaa. Pienemmissä liikkeissä ei aina ole irrallisena jauhelihaa tai se on pakastettua. Suuremmissa liikkeissä jauhetaan liha itse, koska menekki on suuri. – Jauheliha on aika hyvä mittari kertomaan kaupan hygieniasta. Jämsässä tilanne on aika hyvä, mutta joskus on pientä toivomisen varaa, Juntunen sanoo. – Jauhelihassa sallitaan aika isot bakteerimäärät. Asiakkaan on hyvä valmistaa jauheliha heti ostopäivänä, eikä säilyttää sitä kauemmin, sillä bakteerien määrä nousee nopeasti, hän toteaa. Jauhelihaa saa myydä lähinnä sinä päivänä, kun se on jauhettu. Teollisesti jauhetun jauhelihan myyntiaika on valmistuspäivä ja kaksi sitä seuraavaa vuorokautta. – Teollisesti jauhettua jauhelihaa ei tule missään tapauksessa meillä myyntiin. Jauhelihan laatu on meille niin tärkeä asia, että se jauhetaan aina itse tarpeen mukaan, T-market Torikulman kauppias Pekka Kiviaho kertoo.