Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Koronavirus Puheenvuoro Jämsäläiset Himos Näköislehti Podcast Live Kaupallinen yhteistyö

Maistuvat eväät ovat retken kruunu – Jokipartion Haukat näyttävät videolla, miten appelsiiniin kätketty mutakakku syntyy hiilloksella

Savu alkaa nousta hiljalleen Pitkäjärven laavulta. Viime vuoden nuoriksi tsemppareiksikin valitut Jämsän Jokipartion Haukat paljastivat keväällä Jämsän Seudulle , että retkeilyssä he ovat erikoistuneet ruoanlaittoon. Kysyimme, paljastaisivatko Haukat retkiruokailun reseptejä myös lukijoillemme, jotka haluaisivat ehkä pakata reppuihinsa vaihtelun vuoksi muutakin kuin makkarapaketin ja kahvitermospullon. Haukoista Kaisa Vallittu , Peppi Pitkänen , Pinja Pajunen ja Alva Marjanen kertovat, että heistä puhutaan usein jopa Ruokaryhmänä. Kun tiedustelen, millaisia reseptejä Ruokaryhmä suunnitteli kokkaavansa, lunastavat he kättelyssä tittelin omakseen. Jälkiruoissa erityisesti kunnostautuneet partiolaiset näyttävät, miten onnistuu meksikolaisen keittiön muuntaminen nuotiolle, syksyn klassikkojälkiruoka sesongin mauilla ja mutakakku appelsiinin kuoressa paistettuna. –  Pakko myöntää, että ei me ehkä aivan näin gurmeeta tavallisesti tehdä, Pitkänen toteaa. Lähes koko ikänsä partiossa toimineet Haukat ovat kokannet ja nauttineet luonnossa jos jonkinlaista ateriaa. Trangialla luonnistuu myös pizzan tekeminen, ja mutakakkua he ovat tehneet aiemminkin. Huonoja muistoja nousee pintaan ainoastaan vaelluksella tarjotusta nokkoskeitosta, joka ei kauniisti sanottuna ollut herkkua. –  Ei se kuitenkaan ole niin kauhea vaiva, vaikka vie tietenkin enemmän aikaa kuin makkaran paisto. Ruoanlaitto metsässäkin on kivaa yhdessä tekemistä, Marjanen jatkaa. –  Meillekin perinteinen lounas on nuudelit ja lihapullat, jotka valmistuvat nopeasti. Toinen yleinen vaihtoehto on kasvisnyytit ja loimulohi, Vallittu kertoo. Erityisen syvällisesti Haukatkaan eivät olleet pohtineet, mistä syystä ruoka maistuu aina paremmalle ulkona. Sen sijaan kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että vaelluksen viimeiselle päivälle säästetty herkkuruoka kulkee repussa yllättävän kevyesti koko matkan. Tällä kertaa nuotiolla valmistui kokeille tuttuja ruokalajeja, mutta mukana oli myös aivan tuore resepti. Ruuanlaiton ohella he kertoivat, että kokeilevat usein uusia juttuja. Myös se kävi selväksi, että retkellä kokatessa täytyy aina hieman soveltaa. Jokaisen ruokalajin maistamisen yhteydessä kuului tyytyväisiä kommentteja, ja ensimmäistä kertaa kokeillut härkisquesadillat pääsivät jopa Ruokaryhmän retkiruokien arvioissa kärkikahinoihin. Haukat jakoivat omistaan maistiaiset myös sivusta seuranneelle, ja maut voittivat toimittajankin puolelleen. Nuotion ruokalistaan kuului meksikolaiset quesadillat härkistäytteellä, mustikka-kaurapaistos sekä appelsiinimutakakku. Kevyemmillä kantamuksilla kulkevat voivat poimia paistokseen marjat suoraan luonnosta ja quesadilloihinkin sopisi täytteeksi sesongin sienet. Appelsiinimutakakku paistuu hiilloksella appelsiinin kuoressa ja tyhjäksi koverretun kuoren hedelmälihan voi napostella ruokaa odotellessa tai säästää evääksi jatkoa varten. Kokit täsmentävät, että heillä on tapana seurata reseptejä suuntaa antavasti ja tarkkoja määriä ainesosille on hankala kertoa. Metsässä toimitaan silmämääräisesti arvioiden myös ruoan suhteen. Jokipartion Haukkojen Ruokaryhmän reseptit Härkisquesadillat neljälle: 1 pkt texmex-maustettua härkistä (tai soijarouhetta/jauhelihaa) 1 pkt kirsikkatomaatteja n. 100 gr yrtti-tomaattisosetta tai tomaattipyrettä n. 175 gr juustoraastetta 8kpl maissitortilloja rasvaa paistamiseen (Lisäksi: taco-mausteseos, sipulia, papuja) Tee näin: Pilko tomaatit ja muut valinnaiset täytteet (kotona tai maastossa). Lämmitä härkistä hieman ennen quesadillojen kokoamista. Siirrä täyte sivuun ja kuumenna pannulla tilkka rasvaa. Levitä tortillapohjalle tomaattisosetta ja juustoraastetta. Aseta toinen pohja pannulle, minkä jälkeen lisää tomaatit ja härkis. Ripottele päälle vielä juustoraastetta. Aseta toinen pohja kanneksi. Paista kunnes pohja on kullanruskea ja käännä. Halutessasi leikkaa valmis quesadilla pienemmiksi lohkoiksi ja nauti. Mustikka-kaurapaistos: kaurahiutaleita voita fariinisokeria mustikoita (tai omenaa) Lisäksi: vaniljakastiketta Tee näin: Sekoita pannulla kaurahiutaleet ja fariinisokeri. Lisää voi ja lämmitä, kunnes voi on sulanut. Lisää lopuksi mustikat ja sekoita. Nauti vaniljakastikkeen kera. Appelsiinimutakakku suurikokoisia appelsiineja 1,2 dl/ 8rkl vehnäjauhoja 1,2 dl/ 8rkl sokeria 0,6 dl/ 4rkl sokeroimatonta kaakaojauhetta ripaus suolaa 0,6 dl/ 4rkl öljyä 1,2dl/ 8rkl vettä foliota Tällä taikinalla täytät yhden suuren koverretun appelsiinin. Tee näin: Koverra appelsiinit valmiiksi kotona tai maastossa. Leikkaa appelsiineista kansi pois ja koverra sisus tyhjäksi. Myös kuivat aineet voi sekoittaa valmiiksi kotona. Maastossa mittana toimii kätevästi lusikkahaarukka. Lisää vesi sekä öljy ja sekoita. Täytä appelsiini lähes kanteen saakka ja aseta leikkaamasi kansi päälle. Kääri appelsiini folioon ja aseta hiillokseen. Vaniljakastike sopii myös tähän jälkiruokaan. Katso videolta, kuinka appelsiinimutakakun valmistaminen onnistuu laavulla