Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Jämsäläiset Himos Verotiedot Näköislehti Podcast Live Kaupallinen yhteistyö

Tiesitkö? Kotimainen supermarja hidastaa ikääntymistä ja pursuaa antioksidantteja - moni ei tunnista

Myös marja-aronia on Suomessa yleinen pensaskasvi, jonka oksilla runsaina terttuina kasvavat marjat ovat ehkäpä maamme terveellisimpiä. Marja-aronia nauttii superfoodin mainetta paitsi maailmalla, myös länsinaapurissamme Ruotsissa, jossa sitä esiintyy myös laajalti. Marja-aronia saattaa olla monelle tuttu, mutta kaikki eivät kuitenkaan syö sitä myrkyllisyyden tai pahan maun pelossa. Tosiasiassa aroniat ovat lähestulkoon parasta, mitä kotimaisen luonnon lääkekaapista voi saada: ne sisältävät jopa enemmän antioksidantteja kuin kalliit superfoodit goji tai acai, eikä niiden marjastukseen ja kuljetukseen tarvita lentomatkoja – eikä välttämättä edes rahaa. Marja-aronian terveellisyys perustuu sen sisältämiin antioksidantteihin antosyaniiniin, kversetiiniin, peinidiiniin, delfinidiiniin, petunidiiniin sekä malvidiiniin. Antosyaniin tiedetään esimerkiksi hidastavan solujen hajoamista sekä näin suojaavan kroppaa sekä ulkoisilta että sisäisiltä vanhenemisen merkeiltä. Antosyaanin tiedetään myös olevan yhteydessä madaltuneeseen virtsatieinfektioiden riskiin, ja parantaa ääreisverenkiertoa, pitää verensokeriarvot tasaisempina, ihon kuulaampana sekä sydämen terveempänä. Marja-aroniat sisältävät myös runsaasti C-vitamiinia, folaattia, mangaania, magnesiumia sekä rautaa. Marjan maku saattaa aluksi tuntua hieman kitkerältä, mutta niiden pakastaminen tai niiden poimiminen ensimmäisten pakkasten jälkeen parantaa makua hieman. Marja sopii myös erityisen hyvin hilloksi, esimerkiksi tällä ruotsalaislehti Feminan ohjeella valmistettuna. Marja-aroniahillo: 1 l marja-aronioita 2 dl vettä 5 dl hillosokeria 1 vaniljatanko 5 cl rommia tai konjakkia (vapaavalintainen) Tee näin: Huuhtele sekä perkaa marjat. Keitä marjoja sekä vaniljatankoa matalalla lämmöllä noin 30 minuuttia niin kauan, että marjoista tulee pehmeitä. Lisää kattilaan hillosokeri, sekoita, ja keitä vielä 15 minuuttia. Lisää halutessasi konjakki tai rommi, ja kiehauta seos mikäli haluat alkoholin haihtuvan kokonaisuudessaan. Säilö lämpimiin purkkeihin, sulje kannella ja anna viilentyä. Alkoholia sisältävä hillo säilyy pidempään.