Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Koronavirus Puheenvuoro Jämsäläiset Himos Verotiedot Näköislehti Podcast Live Kaupallinen yhteistyö

Jämsän ravintolat tukalassa tilanteessa – ”Yhdessä tästä noustaan”

Koronavirusepidemian hillitsemistoimet kurittavat raskaalla kädellä jämsäläisiä ravintola-alan yrityksiä. Monessa ravintolassa myynnit ovat laskeneet pelkästään tällä viikolla kymmeniä prosentteja normaalitasosta, osassa varauskirjat ovat tyhjentyneet lähes kokonaan. Muutama ravintola ja lounaspaikka on jo ehtinyt sulkea väliaikaisesti ovensa. Lähes kaikissa muissa on joko käyty yt-neuvottelut tai annettu ilmoitus niiden aloittamisesta. Jämsän Seudun haastattelemat yrittäjät tunnustavat, ettei vastaavanlaista seinää ole tullut vastaan koskaan aikaisemmin. – Tähän asti on hirvittänyt talven lumettomuus. Jotenkin on erilaisin toimin pystytty sekin kestämään, mutta on aikamoinen juttu, että siihen päälle paiskattiin vielä korona, Hirvikartanon ja Hilpeän Hirven ravintoloitsija Susanna Partio sanoo. Kaikki keinot käyttöön Keinoja selvitä tilanteen yli on mietitty muun muassa Elosella ”päät puhki”, yrittäjä Jari Elonen kertoo. Elosella kahviloita ja ravintoloita on kaikkiaan 14. Tiedossa on ainakin aukioloaikojen tiivistämistä muutamaan tehotuntiin myynnin aikaansaamiseksi. – Porukkaa on onneksi vielä käynyt, mutta nyt on pakko reagoida ja sopeuttaa toiminta tätä tilannetta vastaavaksi, Elonen sanoo. Ruokaa on lähtenyt Elosella selvästi normaalia enemmän ihmisten mukaan, ja juuri noutoruokapuoleen on panostettu nyt monessa muussakin paikassa. Tuttujen listaruokien ohella esimerkiksi Jämsän Patalahdessa on kehitetty erillisiä noutoruoka-annoksia. Vanhassa Myllyssä valikoimaan on otettu ennakkotilauksesta kilotavarana myytävä kotiruoka. Jämsän Portissa noutoruokaa on ollut tarjolla jo aiemmin, ja nyt suunnitelmissa on järjestää jossain muodossa myös sen kuljetusta. "Käyttäkää tarjolla olevia palveluita” Jämsän alueen ravintola-alan yrityksistä iso osa on pieniä, yrittäjävetoisia paikkoja, Vanhan Myllyn ja Gastrobar Q:n yrittäjä Tiina Mäkelä muistuttaa. – Tämä porukka ei kestä montaa kuukautta, jos kulut juoksevat, mutta rahaa ei tule mistään, Mäkelä sanoo. Tilanne on vakava myös isommissa paikoissa, arvioi kolmisenkymmentä henkeä työllistävän Jämsän Portin keittiömestari-henkilöstöpäällikkö Terho Virtanen. – Kulurakenteita on puntaroitava hyvinkin pitkään ja tarkasti, Virtanen sanoo. – Asiakkaita käy vielä ihan mukavasti, mutta kyllä Ysitie on hiljentynyt todella dramaattisesti. Ja jos ihmiset eivät liiku, ei meillä ole asiakkaita, Jämsän Patalahden toimitusjohtaja Henri Junnola sanoo. Patapirtin yrittäjä Tarja Uusipaasto myöntää, että tulevaisuus on nyt ensimmäistä kertaa yrittäjäuralla ihan täysin auki. Hän toivoo, että ihmiset käyttäisivät ainakin vähän niitä palveluita, joita edelleen on tarjolla, liikkuminen kun on yhä mahdollista annettuja ohjeita noudattamalla. – Toivon ja luotan, että kyllä tästä selvitään, Uusipaasto sanoo. Susanna Partio toivoo, että ihmiset muistaisivat käyttää paikallisia ja kotimaan palveluita viimeistään sitten, kun maailma asettuu taas tutulle paikalleen. – Me sairastamme tämän nyt yhdessä tavalla tai toisella, ja yhdessä tästä myös noustaan, nopeammin tai hitaammin. Jokaisen on syytä miettiä, mitä kukin voi tehdä, että tästä selvitään, Jari Elonen sanoo.