Blogit

Myönteinen kehonkuva

Milloin laihduttamisesta tuli asia, joka kuuluu muille?

Myönteinen kehonkuva
Tuire

Iltalehden Terveys-osiossa minun huomioni kiinnitti tässä taannoin otsikko: ”Nyt iski BoPo-syyllisyys! Yhä useampaa hävettää laihduttaa Body Positive –aikakaudella”. Body Positive on joku aika sitten pinnalle noussut ilmiö, joka kehottaa ihmisiä hyväksymään itsensä juuri sellaisena kuin on. Olitpa sitten laiha tai lihava, tai jotain siltä väliltä, rakasta itseäsi juuri tuollaisena. Kirjoitetaan, että se kannustaa ”kantamaan kilonsa ylpeydellä”, mutta minun käsitykseni mukaan sillä ei varsinaisesti korosteta sitä, että pitäisi olla lihava, vaan nimenomaan sitä, että olet se mitä olet.

Lehtijutusta voisi päätellä, että BoPo-syyllisyys on merkittävä ilmiö. Eli ei siis kehdata laihduttaa tällaisena aikakautena, ettei vaan kukaan luule, että olet kampanjaa vastaan, et hyväksy kaikenkokoisten tasa-arvoa, tai mikä pahinta; joku pian ajattelee, että salaa inhoat omaa vartaloasi.

No niin… eihän se, että esimerkiksi minä, joka lähdin nyt remontoimaan elämäntapojani ja pudottamaan kiloja, tarkoita sitä, ettenkö olisi sitä mieltä, että tämä on hyvä kampanja. Se ei myöskään tarkoita sitä, että en hyväksyisi kaikenkokoisia. Eihän se, että olen omasta mielestäni liian pullea, tarkoita sitä että kaikkien muidenkin pullukoiden pitäisi laihduttaa. Minun mielestä jokainen saa olla juuri sen kokoinen kuin itse haluaa.

Kiinnostuin aiheesta siinä määrin, että päädyin erinäisten googlehakujen jälkeen lukemaan opinnäytetyötä, jonka aiheena on ”Body Positivity”-ilmiö ja pluskokoisten muotimarkkinointi. Siinä kerrotaan, että ilmiön perustarkoituksena on parantaa ihmisten itsetuntoa ja lisätä hyvinvointia. Facebookiin liittyvissä tutkimuksissa on ilmennyt, että erityisesti nuorten naisten keskuudessa on havaittavissa huonompaa mielialaa ja ristiriitaisia tuntemuksia omaa kehoa kohtaan, joka johtuu siitä että he vertaavat itseään mahdottomiin ihannekuviin – ja niitähän löytyy joka lähtöön. Some on pullollaan jos jonkinlaista pakaraa ja pyllistystä. Laihduttamiseen löytyy vähintään satoja erilaisia verkkokursseja, photoshopatuilla naisilla mainostetaan kursseja, joilla saa aikaan vaikka mitä.

Myönteinen kehonkuva –kampanja saa mielestäni korostumaan yhden asian. Ulkonäköäkin enemmän korostuu (ainakin tuon Iltalehden kirjoituksen jälkeen) se, että ajatellaan mitä muut ajattelevat. Siellä pyydetään kommentoimaan aihetta mm. seuraavien kysymysten avulla: Onko sinulla kiloja, jotka hyväksyt ja jotka muut hyväksyvät, mutta joita et haluaisi enää kantaa vyötäröllä? Tuntuuko laihduttaminen nololta Body Positive –aikana? Hei, eihän kenenkään tarvitse hyväksyä sinun kilojasi. Se ei missään tapauksessa saa olla syy sille, että joku ryhtyy laihduttamaan.  Miksi laihduttaminen olisi noloa? Senkö takia, että on antanut ehkä omilla valinnoillaan (jotka eivät ole välttämättä aina olleet kovin hyviä) ylimääräisten kilojen ensin kerääntyä? Omista kiloistaan ei ole kukaan kenellekään tilivelvollinen (korkeintaan lääkärille). Kukaan ei voi päätellä mistä jonkun muun liikakilot ovat syntyneet. Eikä sillä ole mitään merkitystä mistä kilot ovat tulleet, vaan sillä halutaanko niistä eroon ja miten se tehdään.

Oikeastaan en tiedä onko tämä hyvä vai huono kampanja. Mistä se kertoo, jos tämä alkaa olla kääntymässä itseään vastaan? En usko, että tämän tarkoituksena on saada laihduttajia nolostelemaan. En myöskään usko, että tämän tarkoituksena on olla näin ylikorostetun ulkonäkökeskeinen. Alunperin tarkoituksena on ollut nostaa itsetuntoa ja lisätä hyvinvointia, mutta lisääkö jatkuva ulkonäön korostaminen ja siitä puhuminen hyvinvointia? Keskeisessä roolissa on se, että jaat itsestäsi kuvia somessa ja toteat oikeilla hastageilla olevasi tyytyväinen itseesi. Loppujen lopuksi ollaan siis kuitenkin siinä tilanteessa, että haetaan hyväksyntää muilta ja se ei mielestäni ole hyvinvoinnin tae. Moni hyväkin asia voi muuttua vähemmän hyväksi, jos se menee yli.

Yhtä kaikki, kanna kilosi ylpeydellä, olipa niitä sitten enemmän tai vähemmän ja jos päätät ryhtyä tekemään muutosta ulkonäköösi, unohda #bodypositive, muiden mielipiteet ja tee se vain itsesi vuoksi.

http://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/2018020122007126­26_we.shtml


Blogit

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio