Näin jämsäläismiehet aikovat juhlia isänpäivänä - Elämänmeno - Jämsän Seutu

Juhlapäivä hirvimetsällä, ravintolaillallinen ja kynttilä haudalle – Kiersimme Jämsää ja kysyimme miehiltä, miten he aikovat juhlia isänpäivänä

Sunnuntaina liki 1,3 miljoonaa suomalaismiestä viettää isänpäivää. Monen juhlapäivään mahtuu perinteitä ja rakkaita muistoja, mutta toistein myös haikeutta.

– Isänpäivän alla kukkia ostetaan lahjaksi paljon. Silti ei ehkä aivan ylletä äitienpäivän kukkamyynnin tasolle, kertoo Koskisen kukkakauppa ja Jämsän hautaustoimistossa työharjoittelussa oleva Ari-Pekka Tukia. Kuvassa Tukian sitoma isänpäiväkimppu.­

10.11.2019 9:00 | Päivitetty 10.11.2019 10:51

Yhdessä perheen kanssa kakkukahvit, lounas tai juhlaillallinen. Sukupolvien välistä yhdessäoloa ja rentoutumista.

Näin Jämsän Seudun torstaina eri puolilla kaupunkia jututtamat miehet aikovat viettää isänpäivää tulevana sunnuntaina.

– Ravintolassa syöminen yhdessä perheen kanssa on meille perinne, kertoo Himokselle rakennustarvikkeita kuljettamassa ollut ja huoltoasemalle lounaalle pysähtynyt tamperelainen Toni Seppälä.

Toisen huoltoaseman peliautomaatilla aikaa tappavan Ilkka Alilan isänpäivä tulee kulumaan työntäyteisesti. Nyt tilauslinja-autoja ajava Alila odottelee Jämsässä paintballia pelaamassa olevia asiakkaitaan. Sunnuntaina edessä on ajo Helsinkiin.

– Kun tyttäreni olivat vielä pieniä, tapana oli, että sain heiltä itse tehdyn isänpäiväkortin. Niitä on varmaan vieläkin laatikoissa tallessa. Nykyään saan isänpäivänä onnittelutekstiviestin.

Parkkipaikalle autonsa ajovaloa vaihtamaan pysähtynyt, jämsäläinen Voitto Lampinen aikoo puolestaan lähteä isänpäivänä hirvimetsälle. Riippuen siitä, miten hirviä näkyy, reissu voi jäädä lyhyeksi tai jatkua pitkälle iltaan.

– Yleensä isänpäivät ovat menneet tasaisesti. Nyt jo aikuinen lapseni asuu perheineen meistä tien toisella puolella, joten ehkä piipahdamme toistemme luona.

– Nykyään aikaa kuluu lapsenlapsia hoitaen. He ovat nyt 6- ja 7-vuotiaita, toinen on juuri aloittanut koulun ja pienempikin sinne jo kovasti tahtoisi, kertoo yhden lapsen isä Voitto Lampinen.­

Isänpäivän vietossa mukana haikea sävy

Jämsässä 1960-luvulta lähtien asuneelle Jorma Kossille isänpäivällä on ollut vuosia haikea sävy. Oma isä menehtyi Kossin ollessa 6-vuotias.

– Sunnuntaina vien jälleen yhden kynttilän isän haudalle, Kossi kertoo.

Isän menehtyminen muutti koko perheen arkea. Kun äiti meni uudelleen naimisiin, Kossi sai isäpuolen. Myöhemmin myös sisarpuolia.

Omia lapsia rakennushommista eläkkeelle jääneellä Kossilla ei ole, mutta sisaruksilla kyllä. Hautausmaalla Kossi aikoo käydä yhdessä siskonsa kanssa.

– Sitä, miten meillä isänpäivää vietettiin, kun olin lapsi, en oikein muista. Mutta sen muistan, että isä teki paljon puutöitä ja minä olin siinä apupoikana.

Jorma Kossi menetti oman isänsä vain 6-vuotiaana. Isän menetyksen hän kertoo muuttaneen koko perheen arkea. Isänpäivänä Kossi aikoo viedä isänsä haudalle kynttilän. ­

Siilinjärvellä asuvan Seppo Mahlamäen lapsuudenkodissa isänpäivät olivat tärkeä ja arvokas juhla. Mahlamäen isä lähti vapaaehtoisena rintamalle ja selvisi myös takaisin.

– Hän oli mukana mahdollistamassa sitä, että voin itse nyt juhlia isänpäivää kolmen lapseni ja kymmenen lapsenlapseni kanssa.

Ota lapsi huomioon, neuvoo isä ja isoisä

Entä millaisen neuvon miehet antaisivat isälle, joka juhlii tänä vuonna ensimmäistä isänpäiväänsä?

– Vaikka tuntuu, että aikaa on paljon, se menee nopeasti. Lapset ovat pieniä vain hetken. Siitä kannattaa nauttia, neuvoo autohuollossa isänsä autoa odottava, jämsäläislähtöinen kahden lapsen isä Seppo Salminen.

Siilinjärvellä asuva Seppo Mahlamäki nauttii luonnossa liikkumisesta lastenlastensa kanssa. Yhdessä on käyty muun muassa jänismetsällä ja kalassa. Jämsässä Mahlamäki pistäytyi kahvilla matkallaan Länsi-Suomeen metsästämään valkohäntäpeuroja.­

Myös Voitto Lampinen kehottaa viettämään aikaa lasten kanssa. Nykyisin nelikymppisen lapsensa ollessa pieni Lampinen hoiti lasta kolmen vuoden ajan.

Työmatka oli lyhyt oman yrityksen sijaitessa lähellä ja apuna oli Lampisen äiti.

– Olihan se välillä hankalaa, mutta se on kyllä sen arvoista. Asioita kannattaisi myös aina miettiä lapsen kannalta. Ota lapsi huomioon ja anna aikaa.

Suomalaiset isät

Viime vuonna isäksi tuli ensimmäistä kertaa noin 18 800 miestä. Kaikkiaan Suomessa oli noin 1,27 miljoonaa isää.

Yli puolella, 57 prosentilla, 15–83-vuotiaista miehistä on lapsia. Yhdellä isällä on keskimäärin 2,25 lasta.

Suomalaismiehet tulet isäksi keskimäärin hieman yli 31-vuotiaina.

Isien yleisimpiä ammattiryhmiä ovat kuorma-auton ja erikoisajoneuvojen kuljettajat, talonrakentajat ja myyntiedustajat.

Lähde: Tilastokeskus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos