Eväitä persoonallisuuden ymmärrykseen ja tunteiden hallintaan etsittiin keskiviikkona Länkipohjan Symppiksellä. - Elämänmeno - Jämsän Seutu

"Eläkää niin, että tuntuu"

Itsetuntemuksesta puhutaan paljon, mutta mitä se mahtaa oikeasti tarkoittaa? Eväitä persoonallisuuden ymmärrykseen ja tunteiden hallintaan etsittiin keskiviikkona Länkipohjan Symppiksellä.

Sinisillä huppareilla varustautuneet Christa Matveinen ja Anne Lyysaari johdattelivat Symppiksen porukkaa tunteiden mutkikkaaseen maailmaan. ­

10.11.2019 17:00

Junat eivät ole pysähtyneet Länkipohjassa enää pitkiin aikoihin, mutta tunteiden junat kulkevat jokaisen kyläläisen sisimmässä lakkaamatta.

– Elämätön tunne ei lakkaa olemasta, kiteyttää Kosmo-hankkeen hankepäällikkö Anne Lyysaari ja länkipohjalaiset miettivät, mitä se oikein merkitsee.

Symppiksen tila olikin keskiviikkona täynnä, sillä liikaa ei Länkipohjassa yleisötilaisuuksia tarjolla ole. Kumma kyllä, samalle illalle sattui myös SPR:n kokous.

Väki malttoi kuitenkin odottaa toisen kokouksen loppumista. Niin kaikki halukkaat ehtivät kuulemaan itsetuntemukseen ja tunteiden käsittelyyn keskittyvää illanviettoa, jota Anne Lyysaari pohjusti.

Hän painottaa, että lapsuuskokemukset ennen viittä ikävuotta vaikuttavat ihmisen persoonaan koko loppuiän. Se tarkoittaa, että lapsi sisällämme on sisäistänyt arvot, asenteet, opetukset ja neuvot jo niin varhain. Lapsi sisällämme on säilönyt myös muistot ilosta ja luottamuksesta tai surusta ja häpeästä – koko tunneskaala on lähtöisin varhaislapsuudestamme.

– Näitä tunnemuistoja ja tunteiden käsittelymalleja siirrämme sitten myöhemmin elämäämme.

Lapsi, vanhempi, aikuinen

Lyysaari käytti alustuksessaan Eric Bernen transaktioanalyysiteoriaa. Sanahirviön takaa löytyy ajatus siitä, että ihmisen persoonallisuus rakentuu ja toimii kolmen eri minätilan kautta, jotka ovat keskenään vuorovaikutuksessa.

Yksi minätila on vanhempi ja toinen on lapsi, joiden molempien perusta rakentuu ennen viidettä syntymäpäivää.

Kolmas minätila on aikuinen, joka kehittyy koko elämän ajan. Näin ollen lapsuuteen ja sen kokemuksiin ei tarvitse juuttua, vaan niitä voi työstää ja käsitellä.

– Aikuisuus on kuin tietokone, joka käsittelee tietoa, tunteita, havaintoja ja tulkintoja.

Vaan kun tunteet astuvat areenalle, saattaa aikuisuus jäädä taustalle. Näin käy, kun tapaamme vaikka henkilön, jonka näköistä ihmistä lapsuudessa pelkäsimme. Äkkiä olemmekin jälleen pienokaisia, vaikka emme välttämättä tiedosta tunteen lähtökohtaa.

– Meillä on tunnemuistoissamme mukana kaikki ne ihmiset, joita olemme elämän aikana kohdanneet. Koko elämän historia kulkee aina mukanamme.

Vaativa persoona, iso lapsi?

Vanhemman minätila puolestaan on vastarooli lapsiminälle. Nälkäinen ja viluinen lapsi herättää hoivan ja suojelun tarpeen, mutta negatiivisia vanhemman muistijälkiä voivat olla moralisointi, moitteet ja ankaruus. Jos meitä on kovasti pienenä kritisoitu, jaamme samalla mitalla tuomioita muille.

Entä, jos ihminen rakastuu? Seuraa lepertelyä, hassuttelua, pakoa muusta maailmasta.

– Silloin on liikkeellä kaksi lapsitilaa. Rakastuneilla on vanhemman ja aikuisen minätilat tosi pienet.

Työpaikoilla ollaan joskus napit vastakkain, jos toinen työkaveri on vahvasti lapsi ja toinen vahvasti vanhempi. Joskus on niinkin hassu tilanne, että samassa persoonassa on sekä lapsi että vanhempi, eikä aikuisuudesta juuri jälkeäkään.

Tällainen henkilö ottaa tilan muilta omalla vaativalla persoonallaan, ja toiset suorastaan välttelevät häntä.

– Näihin tilanteisiin olisi puututtava työhyvinvoinnin nimessä, tähdentää Anne Lyysaari.

Tunteet pitää purkaa

Ja sitten ne suomalaisten tunteet. Perinteisiä hyveitä ovat olleet itsehillintä ja kiltteys. Vaikeat tunteet on painettu taakse ja puskettu elämää eteenpäin kuin juna.

– Mutta tunteet ovat, ne joko tuntuvat tai eivät tunnu, Lyysaari korostaa.

Psykiatrian sairaanhoitaja ja terveydenhuollon maisteri tietää tunteiden purkamisen tärkeyden, sillä hän on työskennellyt näiden asioiden parissa koko uransa.

Hän laittaa tunnejunan kuvan seinälle länkipohjalaisten eteen. Jos tunteita ei pääse purkamaan, ne jämähtävät sisimpään tai purkautuvat esille outoja kanavia pitkin. Joku alkaa ylikiltiksi ja -ystävälliseksi, joku lamaantuu tai ottaa kännit.

Pahimmillaan juna törmää seinään ja tuhoutuu. Suomi on täynnä ihmisiä, jotka ovat henkisesti rikkoontuneet tunnematkansa varrella.

Lyysaaren ohje on, että ihmisen pitää elää niin, että se tuntuu.

– Juokse, hakkaa halkoja, hauku mies ja kakarat mutta pyydä sitten anteeksi, hän vihjaa keinoja.

Kosmo-hanke lupasi tulla uudelleen Symppikselle ajattelun aineksia tuomaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos