Jämsäläinen yrittäjälegenda Simo Sievänen on kuollut - Elämänmeno - Jämsän Seutu

Jämsäläinen yrittäjälegenda Simo Sievänen on kuollut

Simo Sievänen tunnettiin yrittäjänä, joka palveli aina. Kuva Sieväsen 70-vuotispäivänä Pirkko Sieväsen arkistosta.­

31.12.2020 11:36

Jämsäläinen Simo Sievänen on kuollut 82-vuotiaana. Yrittäjänä vuosikymmeniä toiminut Sievänen menehtyi kotonaan 29. joulukuuta sairastettuaan pitkään myelofibroosia.

Heinäkuun 25. päivänä vuonna 1938 syntynyt Sievänen nukkui rauhallisesti pois omassa sängyssään tiistaina alkuillasta, kertoo Sieväsen vaimo Pirkko Sievänen Jämsän Seudulle.

– Hän oli jo pitkään kotisairaanhoidossa. Olen kiitollinen siitä, miten hyvin kotihoito toimii Jämsässä.

Marraskuussa 2014 Simo Sievänen sai SEOlta onnittelukukat, kun hän oli toiminut tuolloin 35 vuotta kauppiaana Suomalaisessa Energiaosuuskunnassa. Vieressä Pirkko Sievänen. Kuva Pirkko Sieväsen arkisto.­

Aina valmis palvelemaan

Simo Sievänen tunnetaan paikkakunnalla siitä, että hän oli aina valmis palvelemaan asiakkaita.

Mies sai myös tunnustusta työstään. Esimerkiksi vuonna 2017 Autoliiton tiepalvelun Jämsän seudun osasto muisti Sievästä Autoliiton pronssisella laatalla ja kunniakirjalla. Huomionosoitus oli ensimmäinen, jonka Jämsän seudun osasto on koskaan jakanut.

Tiepalvelu palkitsi Simo Sieväsen joulukuussa vuonna 2017. Kunniakirjan ja pronssisen laatan Sieväselle (oik.) luovuttivat Jämsän seudun osaston puheenjohtaja Pekka Paasonen (vas.) sekä yli 40 vuotta toiminnassa mukana olleet Jorma Nuppula ja Esa Jokinen.­

Lue lisää: Tiepalvelun väki muisti Simo Sievästä kunniakirjalla – "Simo tulee vaikka keskellä yötä antamaan osia

Autohuoltamoyrittäjänä toiminut mies avasi liikkeensä ovet viikon jokaisena päivänä.

– Hän oli rauhaton, jos ei päässyt töihin. Kaupanteko oli Simolle henki ja elämä. Hän oli kutsumusammatissaan, ja vaikka kunto ei aina ollut paras, niin hän lähti aina töihin mielellään, vaimo sanoo.

Sieväset ehtivät olla naimisissa yli 50 vuotta. Alkuaikoina Pirkko Sievänen työskenteli vielä muissa töissä, mutta jo monet vuodet hän on tehnyt työtään miehensä kanssa rinnakkain.

S. Sieväsen autoliike Kauhkialantiellä sulki lopullisesti jouluna.

– Simo näki sulkemisilmoituksen Vekkarista, ja sen jälkeen hänen kuntonsa romahti. Minä ajattelen, että hän koki, että yrittäjän tunnit ovat nyt tulleet loppuun ja työ on saatettu valmiiksi.

Lauri-isän jalanjäljillä yrittäjäksi

Simo Sievänen sai yrittäjäoppinsa isältään Laurilta, joka oli hänkin tunnettu autohuoltamostaan. Simo oli mukana yrityksen toiminnassa lapsesta saakka, ja hän puuhasi isänsä apuna aina koulupäivien jälkeen

Sieväsillä oli liike Jämsän Keskuskadulla, mutta nykyiselle paikalleen perhe siirtyi liikerakennuksen valmistuttua Kauhkialantielle vuonna 1952.

Omalla S. Sieväsen autoliike -nimellään Simo Sievänen aloitti 1960-luvun puolessa välissä, kertoo Pirkko Sievänen.

Vuosi sitten, kun Simon kunto ei enää kestänyt työn tekoa, otti vaimo yksin puodin hoitaakseen. Pirkko Sievänen kertoo, että hän piti tiiviisti yhteyttä mieheensä työpäivien aikana puhelimitse.

Hän kertoo välillä testanneensa, muistaako mies edelleen jokaisen tavaran paikan liikkeessä. Kyllä muisti.

– Soitin Simolle kysyäkseni, muistaako hän erään tietyn tavaran paikan alakerrassa. Simo antoi heti tarkat ohjeet ja se löytyi ylähyllyltä juuri siitä, mistä hän sanoi sen olevan.

Pirkko Sievänen hymyilee muistoille, ja niitä riittää. Viimeisen vuoden aikana yrittäjämies huolehti vielä, että onhan puodissa asiakkaita varten kaikki tarvittava.

– Hän muistutti, että akkuja pitää olla varastossa. Ei saa myydä eioota. Simo sanoi jatkuvasti, että tavaraa on oltava. Puodin asiat pitivät hänet virkeänä.

– Simon voimat hiipuivat pikkuhiljaa, mutta pää toimi loppuun saakka.

Simo Sieväsen puodista löytyi vaikka mitä. Kuva yrittäjän 70-vuotispäivältä.­

Ei huonoja asiakkaita

Simo Sieväsen sairaus hiipi arkeen pikkuhiljaa. Vaimo kertoo, miten eräänä päivänä vuosia sitten mies pyysi häneltä kyytiä töihin. Syytä tähän hän ei saanut, mutta yrittäjän oli pakko päästä työmaalle.

– Myöhemmin selvisi, että hänellä oli kova kuume. Simo ei tuntenut kuumeen rasitusta, koska hän halusi mennä töihin.

Pirkko Sievänen tietää, että yksi tärkeä syy, miksi Simo kävi niin pitkään töissä, olivat asiakkaat.

– Heidän takiaan töissä oli miellyttävä käydä. Ei tätä olisi muuten jaksanut näin pitkään. Meillä ei ollut yhtään huonoa asiakasta, hän kiittelee.

Simo Sievänen siunataan viimeiselle matkalle läheisten läsnä ollessa. Hänet haudataan Jämsän vanhalla hautausmaalla sijaitsevaan sukuhautaan.

Päivitetty 31.12. kello 15.10: Lisätty kuvia Simo Sieväsestä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos