Nuorten moottoripajatoiminta muutti Kilpakorpeen - Erityisesti mahdollisuus auton pesemiseen tuo nuoria pajalle

Moottoripajassa on vaihdettu valoja, asennettu ikkunoiden tummennuksia ja vaihdettu renkaita.

Auton pesumahdollisuus on yksi Jämsän moottoripajan valtti. Tuulilasia pesemässä Antti Kraappa, taustalla Atte Rautiainen ja Markus Tamminen.

12.5. 9:29

Jämsän Moottoripaja avautui tiistaina uusissa tiloissa Kilpakorvessa.

Nuoret löysivät pajalle heti avajaispäivänä. Gradialla metsäalan perustutkinnossa metsäkoneenkuljettajiksi opiskelevat Antti Kraappa, Markus Tamminen, Aleksi Valkama ja Atte Rautiainen tulivat paikalle pesemään autoaan.

Kraapan mukaan ilmainen autonpesumahdollisuus on iso syy tulla Moottoripajalle.

”Yleensä autoa pestessä on jo seuraava porukka odottamassa vuoroaan ja pesupaikalle joutuu jonottamaan”, Kraappa kuvailee.

Gradian asuntolassa asuville pesumahdollisuus on tärkeä, koska asuntolassa tai koulussa autoa ei pääse pesemään.

”Auton pesu on minulle kuin terapiaa, se rauhoittaa”, Kraappa kuvailee tuulilasia pyyhkiessään.

Onpa Kraappa Moottoripajalla tehnyt pientä autonlaittoakin, kuten vaihtanut valoja. Nuoret voivat hyödyntää moottoripajan työkaluja vapaasti.

”Ja voi täällä ihan vain hengaillakin”, Tamminen kuvailee.

”Mopoiässähän paikka on oikein kompakti”, Kraappa kehuu.

Aleksi Valkama pesi vanteet. Jämsän Moottoripaja tarjoaa auton ja mopon pesua varten välineitä ja pesuaineita.

Moottoripajalta löytyy yleisimmät työkalut. Tilassa ei kuitenkaan ole esimerkiksi nosturia, mikä rajoittaa suurempien remonttien tekemistä.

Moottoripaja on saanut lahjoituksena mopon osia.

Mopoilijat kasvoivat autoikään

Jämsän kaupungin nuoriso-ohjaaja Teemu Liedenpohjan mukaan uusille tiloille tuli tarve, kun alunperin mopoihin orientoituneen pajan kävijät kasvoivat auto-ikään. Moottoripajatoiminta on suunnattu 15-20-vuotiaille nuorille.

Uudet tilat palvelevat paremmin autolla liikkuvia, kun tallissa mahtuu laittamaan myös autoa. Kilpakorvessa toiminnan toivotaan tavoittavan paremmin myös jämsäläisiä nuoria, sillä Jämsänkoskella pajalla kävivät pääasiassa koskelaiset.

Moottoripaja toimii avoimien ovien periaatteella. Paikalla on aina vähintään yksi nuoriso-ohjaaja, ja nuoret saavat tulla ja mennä oman mielensä mukaan. Pajalle voi tulla laittamaan omaa ajopeliä tai vain hengailemaan. Liedenpohjan mukaan tyypillisesti pajalle tulee muutaman nuoren seurue, josta yhden ajokkia laitetaan ja muut auttavat tai ovat seurana.

Pääasiassa Jämsän Moottoripajalla toiminta on lähtenyt nuorten tarpeista. Pajalla on tehty pesuja, pienimuotoisia korjauksia ja huoltoja, kuten renkaanvaihtoja ja iskariremontteja. Viime vuoden juttuja on ollut ikkunoiden tummennukset. Tila rajoittaa osin suurempia remontteja, sillä paikassa ei ole esimerkiksi nosturia.

Jämsän Moottoripajan toimintaa järjestävät yhteistyössä Jämsän kaupunki, Jämsän seurakunta ja Jämsän 4H-yhdistys. Toiminta on osallistujille maksutonta. Toiminnan kuluja katetaan muun muassa Yhteisvastuukeräyksen tuotoilla.

Pajalle etsitään tällä hetkellä vapaaehtoisia, jotka osaisivat auttaa nuoria moottoreiden teknisissä kysymyksissä. Pajan toiminnassa mukana oleva aikuiset ovat nuorisotyön ammattilaisia, mutta eivät varsinaisesti moottoriosaajia.

Jämsän kaupungin nuoriso-ohjaaja Teemu Liedenpohjan mukaan pajalle etsitään vapaaehtoisia, jotka voisivat auttaa nuoria mopojen ja autojen moottoreihin ja tekniikkaan liittyvissä kysymyksissä.

Jämsä sai mänttäläiset kehut

Avajaisissa oli vieraita myös naapurikunnasta, kun osa Mäntän Moottoripajan nuoria oli tutustumassa uuteen pajaan. Sky Korpinen käy 9. luokkaa ja rakentaa omaa mopoautoa. Oona Äikäs opiskelee Jämsän Gradialla kasvatus- ja ohjausalaa.

”Mäntän Moottoripaja on meille toinen elämä, siellä vietetään kaikki vapaa-aika. Korjasin itse skootterin ja sain sen myytyä voitolla eteenpäin”, Äikäs kuvailee.

Mänttäläisnuoret kehuvat Jämsän moottoripajan isoa tilaa. Plussaa on myös parkkipaikkojen määrä ja iso piha-alue. Äikäs näkee hyvänä senkin että toiminnassa on mukana eri ikäsiä ja eri sukupuolta olevia nuoria.

Mänttäläiset Sky Korpinen ja Oona Äikäs kävivät tutustumassa Jämsän Moottoripajan toiminnassa. Molemmat ovat aktiivisia Mäntän Moottoripajan käyttäjiä.

Valtakunnallista toimintaa

Valtakunnallisesti Moottoripajatoiminnasta vastaa Lasten ja nuorten keskuksen koordinaattori Tapu Sirkka.

Suomessa on kaikkiaan noin 35 nuorille suunnattua moottoripajaa. Viime vuonna toiminnassa oli valtakunnallisesti 5238 käyntikertaa.

Moottoripajatoiminta on alkanut 21 vuotta sitten seurakuntien nuorten aikuisten erityisnuorisotyönä. Vasta myöhemmin toiminta on laajennettu mopoikäisiin.

Alunperin toiminta oli suunnattu pojille, koska pojille oli vähemmän harrastusmahdollisuuksia, jos he eivät harrasta joukkueurheilua. Sirkka korostaa, että nykyään toimintaan ovat tervetulleita kaikki sukupuolesta riippumatta.

Moottoripajatoiminta on suosituinta pienissä kaupunkien tai maaseudulla. Joissain kaupungeissa toiminta on pienryhmävetoista. Toisaalla, kuten Jämsässä, toiminta on enemmän nuorisotilamaista.

Oma mausteensa moottoripajojen toiminnassa on pajojen väliset kisat. Jämsän Moottoripaja ei ole vielä osallistunut pajojen välisiin tapahtumiin, mutta Liedenpohjan mukaan tämäkin on mahdollista tulevaisuudessa. Suljetulla radalla järjestetyissä kisapäivissä myös alaikäiset nuoret pääsevät esimerkiksi testaamaan itse rakentamiaan mopoja tai autoja ja ottamaan kisaa muiden pajojen ajokkeja vastaan. Monesti käy niin, että yhdessä rakenneltu mopo tai auto ei välttämättä kestä koko kisapäivää.

”Ajotapahtumat opettavat myös sietämään epäonnistumisia. Sama epäonnistumisen kokemus on myös ryhmän aikuisilla. Samalla aikuiset voivat näyttää nuorelle, miten suhtaudutaan asiaan, kun jokin ottaa päähän”, Sirkka kuvailee.

Tapu Sirkan mukaan suurin osoitus Moottoripajojen onnistumisesta on se, että nuoret tulevat pajalle yhtä uudestaan.

”Saamme nuorilta palautetta, että mieluummin olemme täällä kuin jossain pussikaljalla”, Sirkka kuvailee.

Mistä kyse?

Jämsän Moottoripaja

Avoinna toukokuussa: Tiistaisin kello 16-18. Lisäksi torstaina 12.5. kello 16-18, lauantaina 21.5. klo 14-16 ja torstaina 26.5. klo 16-18.

Osoite Kilpakorventie 171.

Lämpimässä tallissa voi huoltaa mopoja ja muita kaksipyöräisiä sekä autoja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos