Heikot jäät ovat riski myös koiralle – Miten toimia, jos koira putoaa jäihin?

Mukava talvinen kävelylenkki voi hetkessä muuttua painajaiseksi, jos koira juoksee heikoille jäille. Varmin tapa välttyä jäihin putoamisen ja hukkumisen vaaralta on pitää koira aina kytkettynä, kun koiran kanssa liikutaan jäällä tai vesistöjen lähellä.

Varmin tapa välttyä jäihin putoamisen ja hukkumisen vaaralta on pitää koira aina kytkettynä, kun koiran kanssa liikutaan jäällä tai vesistöjen lähellä.

4.12.2022 19:00

Talvi on saapunut ja vesistöt alkavat hiljalleen jäätyä. Jääpeite voi toisinaan olla hyvinkin ohut. Kun sen päälle sataa uutta lunta, ei koira osaa erottaa, mistä jää alkaa. Koira ei myöskään osaa arvioida onko jää tarpeeksi kestävää ja saattaa innostuksissaan juosta jäälle – myös omistajan estelyistä huolimatta.

Jää saattaa kestää juoksevan lemmikin painon hetkellisesti, mutta koiran pysähdyttyä koiran paino voikin olla liikaa ja jää pettää alta. Jään paksuus voi myös vaihdella ja erityisiä vaaranpaikkoja ovat virtaavat vesistöt sekä sillan aluset.

Jos liikut koiran kanssa talviaikana alueilla, joissa on vesistöjä, voi onnettomuuksien ennaltaehkäisynä olla järkevää käyttää kelluttavia huomioliivejä. Monitoimiliivi helpottaa koiraa pysymään pidempään pinnalla ja näin antaa aikaa omistajalle saada koira pois hyisestä vedestä.

Näin toimia

Ohjeita ja neuvoja ensijäiden aikaan koirien kanssa liikkuville

Jos koira juoksee heikoille jäille, älä juokse koiran perään. Koiran apuun juokseminen tulee monelle koiranomistajalle luonnollisena ensireaktiona, mutta muista, että mikäli jää ei kestä koirasi painoa, ei se todennäköisesti tule kestämään myöskään sinun painoasi.

Pyri itse pysymään mahdollisimman rauhallisena ja yritä houkutella koira pois jään päältä esimerkiksi herkun tai lelun avulla.

Soita pelastusapua paikalle, jos koira tippuu jäihin

Älä mene koiran perään, jos koira tippuu jäihin. Pahimmassa tapauksessa voit tippua itsekin jäihin ja vaarantaa oman henkesi, etkä silloin pysty auttamaan koiraasikaan. Koira saattaa yrittää nousta vedestä omin avuin, mutta se ei välttämättä aina onnistu. Jää voi olla niin heikkoa, että se pettää jatkuvasti alta.

Mikäli koira ei pääse ylös vedestä omin voimin, soita aina ensin hätänumeroon ja seuraa saamiasi ohjeita. Koiran pelastaminen jäistä kuuluu alueellisten pelastusviranomaisten tehtäviin.

Pidä jäihin tippunut koira kuivana ja lämpimänä

Kun koira saadaan kuivalle maalle, kuivaa koira huolellisesti ja edistä verenkiertoa hieromalla koiraa.

Huolehdi, että koira pysyy lämpimänä ja kuivana. Siirrä koira lämmönlähteen lähelle tai käytä esimerkiksi hiustenkuivaajaa kuivaamiseen ja lämmittämiseen. Voit mitata ruumiinlämmön peräsuolesta. Ruumiinlämmön tulisi olla yli 37 astetta ja se normalisoituu yleensä vuorokauden kuluessa.

Lievään alilämpöisyyteen kuuluvat lihastärinä, jäykkyys, kylmät raajat ja korvat.

Jos koira on ollut jäisessä vedessä pitkään, sen yleisvointi huononee tai ruumiinlämpö on alle 37 astetta, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Lähde: Agria

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos