Suez-veteraanit haussa Haminaan

Nobel-palkinnon ansiolistaa pohjustaneet Suezin rauhanturvaajat kutsutaan läheisineen Haminaan SUEZ 50 -tapahtumaan elokuun alussa.

Suomalaisten YK:n palokunta saapui Suezin kaupungin laidalle 28.10.1973 puolilta päivin kuorma-autoilla. Tulitus oli laantunut vasta pari tuntia aiemmin. Kuvan joukko ei päässyt vielä pitemmälle. Näky oli kaamea: kaupunki oli raunioina, talot kranaatin reikiä täynnä ja Israelin tankit hallitsivat näkymää. Kuva ja kuvatekstin tiedot Erkki Raskinen.

29.1. 16:00

Suomalaiset YK-rauhanturvaajat olivat avainasemassa lokakuussa 1973 käydyn Egyptin ja Israelin välisen Jom Kippur -sodan rauhoittamisessa Suezilla. Ensi syksynä noista ajoista tulee kuluneeksi 50 vuotta. Vuonna 1988 Nobelin rauhanpalkinto myönnettiin YK:n rauhanturvaajille.

”Viidakkorumpu ei tavoita kuin osan Suezin 50 vuoden takaisista rauhanturvaajista.”

Nobel-palkinnon ansiolistaa pohjustaneet Suezin rauhanturvaajat kutsutaan läheisineen Haminaan SUEZ 50 -tapahtumaan elokuun alussa. Kokoontuminen on monille ensimmäinen, mutta ei välttämättä viimeinen mahdollisuus tavata vertaisia ja muistella silloisen rauhanturvatyön kiistatonta merkitystä maailmanrauhalle.

Suezin 50 vuoden takaisista rauhanturvaajista ei ole minkäänlaista ajantasaista rekisteriä. Viidakkorumpu ei tavoita kuin osan heistä.

Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanha Veteraani ja Suomen Rauhanturvaajaaliitto tavoittelevat mahdollisimman laajaa osallistumista. Niinpä järjestäjät hakevat tämän kirjoituksen kautta yhteyttä Suezin YK-palokunnan ja YKSV 1:n miehiin.

Yhteydenotot terhoahonen2@gmail.com tai 040 504 0293. Lisätietoja on Wanhan Veteraanin nettisivuilla.

Terho Ahonen

SUEZ 50 / Wanha Veteraani

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos