Keski-Suomen hyvinvointialueelle ollaan kouluttamassa kokemusasiantuntijoita, jotka voivat hyödyntää omakohtaisia kokemuksiaan ja samalla auttaa ammattilaisia kehittämään sosiaali- ja terveyspalveluita.
Kokemusasiantuntijakoulutus alkaa maaliskuussa.
Kokemusasiantuntija on kokemusasiantuntijakoulutuksen käynyt henkilö, jolla on omakohtainen kokemus fyysisestä tai psyykkisestä pitkäaikaissairaudesta, vammautumisesta, riippuvuuksista tai muusta haastavasta elämäntilanteesta joko sairastavana, toipuneena, kuntoutuvana, palveluita käyttäneenä tai läheisenä.
Kokemusasiantuntijan koulutus on suunnattu kaikille keskisuomalaisille, joilla on edellä mainittua kokemustietoa.
Koulutuksessa saa valmiuksia kokemusasiantuntijana työskentelyyn ammattilaisen rinnalla sosiaali- ja terveyspalveluissa. Koulutettavat työstävät omaa kokemustarinaansa ja osaavat käyttää sitä kokemusasiantuntijan työkaluna.
Kokemusasiantuntijakoulutuksen järjestävät Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma sekä kokemusasiantuntijatoimintaa kehittävä Kokemustalo ry.
Kokemusasiantuntijoita on käytetty hyvinvointialueen kehittämiseen asiakaslähtöisemmäksi jo tätä ennen, mutta nyt heitä tarvitaan lisää.
”90 tunnin koulutus vastaa hyvin tähän tarpeeseen”, kertoo projektipäällikkö Jani Korpela Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmasta.
Näin koulutukseen voi hakea
Koulutukseen voi hakea 1.–15. helmikuuta sähköpostitse ( koordinointi(at)kokemustalo.fi). Yhteystietojen lisäksi viestissä voi kertoa lyhyesti kokemustaustastaan.
Hakijat haastatellaan Teams-etäyhteydellä tiistaina 21. helmikuuta ja valinnasta ilmoitetaan keskiviikkona 23. helmikuuta. Koulutukseen valitaan 15 henkilöä.
Koulutus on maksuton. Osallistuja maksaa itse matkakustannukset.
Fakta
Kokemusasiantuntijakoulutus
Koulutus alkaa tiistaina 7. maaliskuuta ja päättyy 6. kesäkuuta.
Koulutuspäivät järjestetään pääasiassa Teams-etäyhteydellä. Lähipäiviä on kolme ja ne järjestetään kansalaistoiminnankeskus Matarassa Jyväskylässä.
Kaikki koulutuksen materiaali on sähköisenä.
Koulutuksen aikana on mahdollisuus tutustua erilaisiin kokemusasiantuntijan työtehtäviin.
Koulutuksen kokonaiskesto on 90 oppituntia. Suoritetusta koulutuksesta saa todistuksen.
Osallistuminen edellyttää hyvää verkkoyhteyttä sekä tietokoneessa toimivaa kameraa, mikrofonia ja kuulokkeita. Pelkkä puhelin ei riitä.
Lisätietoja koulutuksesta löytyy hyvinvointialueen kotisivuilta.
Lähde: Keski-Suomen hyvinvointialue.