Alhojärvellä naapuria ei jätetä pulaan – Napuriapu-toiminnassa jeesi on vain puhelinsoiton päässä

Vapaaehtoisia ilmoittauttui mukaan toimintaan, ennen kuin heitä ehdittiin edes kysyä.

Tiina Valtosen (vas.) ja Marjo Turusen lisäksi naapuriavun puhelimeen voi vastata Pentti Ruukki. Toiminnassa mukana olevat vapaaehtoiset tunnistaa vihreästä liivistä.

11.2. 8:00

Aktiivisena tunnettu Alhojärven kyläyhdistys on pistänyt taas kerran tuulemaan. Vuodenvaihteessa kylällä aloitettiin uusi naapuriapu-toiminta, jonka vapaaehtoiset ovat nyt valmiina jeesaamaan kylän väkeä kaikenlaisissa eteen tulevissa akuuteissa tilanteissa, joita asianomainen ei syystä tai toisesta pysty itse hoitamaan.

Kyseessä voi yhtä hyvin olla tilapäinen lastenhoitoapu, sairastuneen puolesta tapahtuva kaupassa käynti tai koiran ulkoilutus, palohälyttimen paristojen vaihto kuin vaikkapa tietotekniikan pulmissa neuvominen.

”Meillä on tässä nyt mukana 13 vapaaehtoista, jotka kaikki ilmoittautuivat mukaan ennen kuin ehdittiin edes kysyä. Joukossa on monenlaista asiantuntemusta kirvesmiehestä kokkiin ja pankkitoimihenkilöön – ja tietysti useampia jokapaikanhöyliä. Sen ansiosta voimme myös tarjota monenlaista apua”, kyläyhdistyksen puheenjohtaja Tiina Valtonen kertoo.

Valtonen arvioi, että Alhojärvellä on noin 180 taloutta, tosin vähän riippuen siitä, mihin kukakin kylän rajat piirtää. Vaikka kylän väestö on sinne muuttaneiden lapsiperheiden ansiosta ollut nuorentumaan päin, on iäkkäämpää väkeä edelleen paljon.

”Jos sukulaisetkin asuvat kaukana, voi itsensä tuntea yksinäiseksi. Naapuriapuun voikin olla yhteydessä myös, jos kaipaa ihan vain juttu- ja kahvitteluseuraa.”

Kaikki vapaaehtoiset ovat vaitiolovelvollisia, eikä yhteydenotoista tai naapuriavun piirissä olleista henkilöistä pidetä mitään rekistereitä.

Matala kynnys lähestyä

Toiminnan aloittamisen taustalla on vaivihkaa kyläkulmillekin hiipinyt kulttuurin muutos: naapureita ei enää edes välttämättä tunne, joten avun pyytämiselläkin on iso kynnys.

”Koimme, että jonkinlaista vieraantumista on alkanut tulla. Naapuriapu on matalan kynnyksen juttu ja meitä on helppo lähestyä, vaikkei ennestään tuntisikaan”, Valtonen sanoo.

Hän muistuttaa, että vapaaehtoiset eivät tee esimerkiksi isoja remontteja tai viikkosiivouksia.

”Meidän tarkoituksemme ei ole viedä keneltäkään työtä. Jos katsomme, että johonkin tiettyyn tehtävään löytyy yrittäjä, joka voi sen tehdä, ohjaamme sinne suuntaan”, Valtonen sanoo.

Idea Auttavat kylät -hankkeelta

Naapuriavun vapaaehtoisista Marjo Turunen, Pentti Ruukki ja Tiina Valtonen pitävät vuorotellen toimintaa varten hankittua puhelinta, johon voi joko soittaa tai pistää viestiä. Yhteydenottoon vastataan, kun se on esimerkiksi vastaajien töiden puolesta mahdollista.

Kolmikko ratkaisee tapaus kerrallaan, onko kyseessä naapuriavun hoidettava asia ja kuka apua pystyy parhaiten antamaan.

Valtonen arvelee, että uuden toimintamuodon hyödyntäminen saattaa aluksi tuntua monelle vieraalta, eihän naapurin auttaminen enää ole automaatio eikä apuakaan oikein kehtaa pyytää kuin ehkä sukulaisilta.

”Naapuriaputoiminnan jo aiemmin aloittaneilta on tullut viestiä, että vie aikansa, ennen kuin se huomataan. Toivottavasti alhojärveläiset kuitenkin oppivat hyödyntämään tätä toimintaa. Myös uudet vapaaehtoiset ovat tervetulleita mukaan”, Valtonen sanoo.

Ajatus naapuriapu-toimintaan lähti viime vuoden puolella päättyneeltä Auttavat kylät -hankkeelta, joka ehti järjestää Alhojärven naapuriaputoiminnalle muun muassa koulutusta ja oman puhelimen.

”Jämsässä tällaista toimintaa ei tiettävästi ole vielä muualla, mutta olen kuullut, että sen aloittamista kyllä harkitaan muillakin kylillä”, Valtonen sanoo.

Alhojärven naapuriapu -ryhmään saa yhteyden numerosta 040 369 0504.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos