Seurantalot voivat nyt hakea energia-avustusta – pelastuspaketissa jaossa jopa 2,3 miljoonaa euroa

Tukea voivat saada esimerkiksi nuorisoseurat, kyläyhdistykset, kotiseutuyhdistykset ja muut vastaavat yleishyödylliset yhteisöt.

Suomen Kotiseutuliitto on avannut energia-avustusten haun seurantaloille. Arkistokuvassa Kuoreveden nuorisoseuran Nysän toimitalo.

7.3. 11:00

Seurantalot voivat nyt hakea energia-avustusta. Avustuksella pyritään turvaamaan yhteisöllisessä käytössä olevien seurantalojen toimintaedellytyksiä energiakriisin aikana. Monille seurantaloille elintärkeä tuki mahdollistui, kun eduskunta myönsi avustuksille määrärahan lisätalousarviossa maaliskuun alussa. Jaossa on enintään 2,3 miljoonaa euroa.

Suomen Kotiseutuliitto on avannut energia-avustusten haun opetus- ja kulttuuriministeriön toimeksiannosta. Liiton mukaan avustus on monille seurantaloille välttämätön pelastuspaketti. Kuluvan talven sähkö- ja lämmityskustannusten nousu on koetellut seurantaloja ylläpitäviä yhteisöjä. Monessa tapauksessa talouden puskurit on jo kulutettu, sillä koronapandemiasta johtuneet kokoontumisrajoitukset romahduttivat yhdistysten tulot.

”Monet talojen ylläpitäjät ovat suuressa ahdingossa. Halusimme sen vuoksi saada haun auki pikavauhtia. Se onnistui, kiitos opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa tehdyn tiiviin valmistelun ja hyvän yhteistyön”, Kotiseutuliiton vs. toiminnanjohtaja Teppo Ylitalo sanoo tiedotteessa.

Tukea loka–huhtikuun energiakuluihin

Tukea myönnetään kohonneista energiakuluista aiheutuneisiin kustannuksiin vuoden 2022 lokakuun alusta huhtikuun 2023 loppuun kestävällä ajanjaksolla.

Tukea voivat saada esimerkiksi nuorisoseurat, työväenyhdistykset, kyläyhdistykset, maamiesseurat, pienviljelijäin yhdistykset ja osastot, raittiusyhdistykset, marttayhdistykset, VPK-yhdistykset, kotiseutuyhdistykset, maataloustuottajain yhdistykset, manttaalisäätiöt, puolueosastot ja urheiluseurat sekä muut vastaavat yleishyödylliset yhteisöt.

Kunnat, kuntayhtymät tai rekisteröimättömät yhteisöt eivät ole avustuskelpoisia.

Avustuksen kohteena olevan rakennuksen tulee olla vapaassa kansalaiskäytössä. Rakennuksessa tulee olla ainakin yksi suuri kokoontumistila ja sitä palvelevia yleisiä tiloja. Avustusta ei voida myöntää esimerkiksi vain rajatun kansalaispiirin käytössä oleville tai pelkästään kesällä käytettäville rakennuksille.

Energia-avustusta haetaan ensisijaisesti sähköisellä lomakkeella Suomen Kotiseutuliiton verkkosivuilla. Hakuaika päättyy 11. huhtikuuta 2023. Kotiseutuliiton hallitus tekee avustuspäätökset toukokuun aikana.

”Maksatusta voi hakea välittömästi päätöksen jälkeen selvityksen ja kuittien perusteella. Aktiivisimmat yhteisöt voivat saada avustuksen tilille jo ennen kesää”, Kotiseutuliiton energia-avustuskoordinaattori Elina Vulli kertoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos