Jämsän kaupungin työkykyjohtamisessa näkyy pitkäjänteinen kehitystyö, selviää eläkevakuutusyhtiö Kevan tekemästä työkykyjohtamisen arvioinnista.
Arvion mukaan kaupungin työkykyjohtamisen vahvuuksiin lukeutuu muun muassa laadukas aktiivisen tuen malli. Lisäksi sekä henkilöstöä koskevia että työkykyjohtamiseen liittyviä tavoitteita päivitetään säännöllisesti kaupungin strategiaan.
”Työkykyjohtamisen arvioinnin tulokset olivat Jämsässä kokonaisuutena verrokkeihin nähden hyvät”, Kevan asiakaspäällikkö Jaana Stenman sanoo.
Arviointi toteutettiin tammi-helmikuussa. Arvioinnissa tuotetaan tietoa ja käytännönläheisiä toimenpide-ehdotuksia työkyvyn johtamisen tueksi. Se oli samalla myös tiedolla johtamisen nykytilan kartoitus.
Perehdyttämisessä kehittämisen varaa
Tulosten perusteella esille nousi myös kehittämiskohteita. Kaupungin on jatkossa kiinnitettävä huomiota erityisesti perehdyttämiseen. Lisäksi kaupungin on kyettävä lisäämään korvaavan työn määrää, eli henkilön terveydentilaan sopivaa työtä, jota hän voi tehdä sairausloman sijaan.
Jämsän kaupungissa on olemassa toimintamalli korvaavasta työstä. Perehdytyksen tueksi on tämän vuoden aikana tulossa sähköinen oppimisalusta. Lisäksi johtoryhmä kehittää työkykyjohtamisen tavoitteita ja mittareita huhtikuussa yhdessä työterveyshuollon kanssa. Toimialojen johtoryhmissä on tarpeen lisätä keskustelua työkykyasioista.
Kaupungilla on jo parannettu reaaliaikaista tiedonsaantia niin sairauspoissaoloista kuin työturvallisuudesta. Yhdessä mietittäväksi tulevat niin ikään terveysperusteisia poissaoloja vähentävät toimintatavat, joihin liittyvät myös resurssikysymykset uudelleensijoituksiin tai tehtävien muokkauksiin.
Lähde: Jämsän kaupunki.