Onko aurinkolaseista mitään hyötyä? – Erikoislääkäri antaa yksiselitteisen vastauksen

Kevään aurinko nousee jo puoli seitsemältä ja paistaa täydeltä terältä. Pitäisikö kaivaa aurinkolasit nenälle? Kysyimme Taysin Silmäkeskuksen erikoislääkäriltä Antti Mäkelältä.

Silmälääkäri suosittelee valitsemaan sellaiset aurinkolasit, jotka omille silmille tuntuvat parhaalta.

Silmälääkäri Antti Mäkelä, tarvitseeko aikuinen aurinkolaseja?

”Tiettyihin tilanteisiin aurinkolaseja voi suositella, varsinkin näin keväällä, kun keväthanget kiiltävät. Häikäisyä pystyy niillä ehkäisemään hyvin. Aurinkolasit eivät ole välttämättömät aikuisillekaan. Vähän omien mieltymysten mukaan kannattaa toimia, jos on muuten terveet silmät.”

Onko kirkas kevätaurinko jotenkin haitallisempaa silmille kuin kesällä?

”Hanki heijastaa niin paljon valoa, että häikäisy tulee siitä hyvinkin voimakkaana. Sellaisissa tilanteissa aurinkolaseista on eniten hyötyä. Myös kesällä veneillessä veden pinnasta heijastuu auringonvaloa runsaasti.”

Entä jos vain ei tykkää käyttää aurinkolaseja, voiko silmät suojata jollakin muulla tavalla?

”Lierillistä hattua tai lippalakkia voi hyvin käyttää. Se ottaa suoran auringonvalon hyvin naamalta pois ja suojaa ihoakin samalla. Se on siinä mielessä ihan hyvä vaihtoehto.”

Mitä tapahtuu, jos aurinkolaseja ei käytä?

”Silmät kuivuvat herkemmin. Kuuma auringonpaiste kuivattaa helposti silmän pintaa, mutta ei siitä suurempaa vauriota tule. Se voi tehdä kuivuuden tunnetta ja hiekantunnetta silmälle, mutta se menee kostutustipalla ohi.”

Olet Taysin Kaihiklinikan vastaava lääkäri. Eikö aurinkolaseja tarvitse käyttää silmän linssin suojaamiseksi kaihin takia?

”Ei tarvitse. Uv-valo jää hyvinkin pitkälti sarveiskalvoon ja silmän etuosiin. Aurinkolasi ei ole kaihin ehkäisyssä merkityksellinen.”

Mikä nykynäkemyksen mukaan kaihia pääasiallisesti aiheuttaa, jos ei uv-säteily?

”Pääasiallisesti kaihi on ikään liittyvä asia. Tarpeeksi kun ikää tulee, kaihi kaikille ilmaantuu, enemmän tai vähemmän. Jotkin lääkehoidot saattavat sitä myös provosoida. Diabeteskin edistää kaihin kehittymistä jonkin verran.”

”Ei tarvitse kaihia pelätä siinä mielessä, jos ei käytä aurinkolaseja.”

Vaikuttavatko silmäleikkaukset siihen, pitäisikö aurinkolaseja käyttää?

”Taittovirheleikkausten jälkeen silmät kuivuvat helpommin, joten siinä mielessä aurinkolaseista on hyötyä. Kaihileikkauksen jälkeen häikäistyy herkemmin, kun on tottunut kaihin sumentamaan maailmaan, joka sitten leikkauksen jälkeen kirkastuu. Aurinkolasit voivat olla miellyttävät, mutta jos tykkää olla ilman, voi hyvin olla.”

Miksi joitakin ihmisiä häikäisee enemmän kuin toisia?

”Toiset ovat herkempiä auringon häikäisylle. Alkavakin kaihi voi vähän tehdä häikäisyherkkyyttä, vaikka näkö olisi ihan normaali. On myös silmäsairauksia, jotka sitä tekevät, mutta ne ovat harvinaisia.”

Millaisia aurinkolaseja suosittelet?

”Niitä, jotka tuntuvat omista silmistä parhaalta. Ei ole yleisohjetta, mikä olisi parempi kuin toinen.”

Onko uv-suojalla merkitystä?

”Kaikki aurinkolasit ottavat haitallisen uv-säteilyn pois, ja normaali silmälasikin riittävästi. Niillä ei sellaista eroa ole.”

”Lämpö ja auringonsäteily vaikuttavat silmää kuivattavasti. Silmän omat mekanismit neutraloivat ne pinnastaan. Haitallinen uv-säteily altistaa ihon melanoomalle. Lämpö ja säteily vain kuivattavat silmän pintaa.”

Käytätkö itse aurinkolaseja?

”Ajoittain, varsinkin autolla ajaessa. Jos on kirkas päivä, tulee käytettyä tarpeen mukaan. Niissä tilanteissa, missä pitää nähdä hyvin ja häikäisy häiritsee, tykkään kyllä käyttää.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos