Vappu Salon muistonäyttely esittelee jämsäläistaiteilijan töitä neljännesvuosisadan ajalta – ”Taide oli luvallinen leikkikenttä, jossa oli mahdollista kokeilla, testailla ja tehdä irtiottoja”

Muistonäyttelyn avajaisia vietetään keskiviikkona 5. huhtikuuta.

Vappu Salon luontokuvat ja maisemat ovat tuttuja monelle jämsäläiselle.

Vappu Salo (1944–2022) oli monen jämsäläisen kuvataiteen ystävän tuntema lahjakas ja tuottelias itseoppinut kuvataiteilija, jonka töitä oli säännöllisesti esillä alueen taideseurojen yhteisissä ja omissa näyttelyissä.

Elinaikanaan Vappu Salo ei koskaan pitänyt omaa näyttelyä. Hänen poikiensa Jarmo ja Janne Salon sekä jämsäläisen Galleria Vastan yhteistyönä Salon laajaan tuotantoon pääsee tutustumaan 5. huhtikuuta alkavassa muistonäyttelyssä Galleria Vastassa.

Vappu Salolla oli taiteellisia taipumuksia jo nuorena, mutta kuten monella muullakin aikalaisellaan, avioliitto, perhe ja perheyritys ajoivat taiteen ohi ja taiteen tekeminen hautautui pitkäksi aikaa.

Kuvataideharrastus palasi elämään vasta 1990-luvulla lasten kasvettua.

1990-luvun lama ajoi Salon työuupumukseen ja perheyritys jouduttiin ajamaan alas. 1990-luvun puolivälissä työuupumus vei Salon lopulta sairaseläkkeelle. Vaikeimpina aikoina kuvataide auttoi häntä tunteiden purkamisessa ja eläkkeelle jäätyään hän alkoi opiskella kuvataiteita itsenäisesti ja maalata. Tätä hän jatkoi aina kuolemaansa saakka.

”Äiti kävi pieniä taidekursseja, osti kirjoja ja opiskeli itsenäisesti taiteen tekemistä. Hän ei kaivannut hyväksyntää, mutta näytti mielellään töitään ja halusi kuulla, mitä ajatuksia ne herättivät. Taide oli luvallinen leikkikenttä, jossa oli mahdollista kokeilla, testailla ja tehdä irtiottoja. Taide tarjosi kanavaa tunteidenkin käsittelyyn”, muistelee Janne Salo.

Kuraattorit vaikuttuivat näkemästään

Yli neljännesvuosisadan kestänyt aktiivinen taiteen tuottaminen kantoi hedelmää.

”Vapun taiteellista jäämistöä läpikäydessämme vaikutuimme sekä töiden laadusta että määrästä”, kertovat näyttelyn kuratoineet Sirpa Suominen ja Kristiina Lähde.

Suurin osa teoksista on öljyvärimaalauksia, mutta Salo teki myös akvarelleja, pastellitöitä ja akryylimaalauksia. Mielenkiintoinen kehityskaari näkyy uupumuskauden aikana maalattujen kaupunkikuvien ankaruudessa ja toipumisen myötä mukaan tulleissa ihmisissä ja vihreydessä.

Taidenäyttelyissä jämsäläisille ovat tulleet tutuiksi Salon taitavat luontokuvat ja maisemat, jotka vuosien kuluessa muuttuivat yhä pelkistetymmiksi ja rohkeammiksi.

Galleria Vasta, Koskentie 11. Vappu Salon muistonäyttelyn avajaiset keskiviikkona 5. huhtikuuta kello 16–18. Näyttely avoinna maanantaista perjantaihin kello 14–18, lauantaina ja sunnuntaina kello 12–16. Vapaa pääsy.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos