Venäjän raakalaismainen hyökkäys Ukrainaan ja ukrainalaisten sankarillinen puolustustaistelu ovat nostaneet myös suomalaissotilaiden uroteot talvi- ja jatkosodassa läheisiksi ja ajankohtaisiksi.
Taidetalo Pässinmäessä on tarjolla sotahistoriasta kiinnostuneille kaksi mielenkiintoista esitelmää. Torstain 4. toukokuuta luento esittelee Mannerheim-ristin ritareita ja lauantaina 6. toukokuuta pidettävä esitelmä kertoo Suomi-konepistoolin kehittäjän Aimo Lahden värikkäistä elämän vaiheista.
Mannerheim-ristin ritarien säätiön hallituksen Heikki Lehtosen esityksessä erikoishuomion saa Valkjärvellä syntynyt Tauno Savolainen (1913-1944). Linnoitustöissä Luumäen Kivijärvellä muutama päivä ennen sodan päättymistä dramaattisesti hukkunut Savolainen on siunattu Jämsän sankarihautausmaahan. Savolainen on ritari nro 24.
Mannerheim-ristin ritarin arvo myönnettiin jatkosodan aikana kaikkiaan 191 valiosotilaalle. Marskin ritareista viimeinen ritari nro 95 Tuomas Gerdt (1922-2020) kuoli parisen vuotta sitten. Lehtosen esitelmä alkaa Pässinmäessä torstaina kello 18.
Lehtonen on kirjoittanut aiheesta myös kaksi tietoteosta Sodassa kuolleet Mannerheim-ristin ritarit 1941-45 ja Mannerheim-ristin Jääkäriritarit.
Mannerheim-ristin ritarit Tuomas Gerdt (vas.), Heikki Nykänen, säätiön hallituksen jäsen Heikki Lehtonen ja ritari nro 16 Pentti Iisalo koolla Joutsassa 2006.
Aimo Lahden elämää
Lauantaina 6. toukokuuta kello 13 alkaen asesuunnittelija Aimo Lahden veljenpoika Esko K. Lahti kertoo maailmankuulusta sedästään.
Aimo Lahti (1896-1970) oli nerokas itseoppinut asesuunnittelija. Hän suunnitteli Suomen puolustusvoimille kymmeniä aseita, joilla oli ratkaiseva merkitys puolustustaisteluissa Neuvostoliittoa vastaan. Lahden kuuluisinta asetta Suomi-konepistoolia on arvostettu yhtenä maailman tehokkaimmista tuliaseista. Suomi-konepistoolista valmistettuja kymmeniätuhansia kopioitakin on käytetty sodissa eri puolilla maailmaa.
Esitelmien yhteydessä on mahdollisuus tutustua Taidetalo Pässinmäessä Kauko Sorjosen säätiön sotahistoriallisiin muistoristikokoelmiin. Esillä on myös Tauno Savolaisen ritarimerkki.
Molempiin esityksiin täytyy ilmoittautua etukäteen 3. toukokuuta mennessä. Lisätietoja löydät täältä.