Jämsän 4H:n kansainvälisyyshanke huipentui Viron matkaan – Yksi asia Tallinnan suomalaisessa koulussa yllätti matkalla mukana olleen Miron

Viron matkalla osallistujat pääsivät tutustumaan kouluihin Tallinnassa ja Viljandissa ja tapaamaan paikallista nuorisovaltuustoa sekä paljon muita ihmisiä.

Jämsän ja Viljandin nuorisovaltuustojen puheenjohtajat kättelivät ja petasivat sijaa tulevallekin yhteistyölle.

Jämsän 4H-yhdistyksen luotsaama Popcornia-kansainvälisyyshanke huipentui Viron matkaan. Vuonna 2021 alkanut hanke sai osarahoitusta Maaseuturahastosta Vesuri-ryhmän kautta. Hankkeen hankevetäjänä toimii Pipsa Pajunen.

Hankkeen viisipäiväiselle päätösmatkalle Viroon lähti 11-henkinen porukka, joka koostui pääasiassa Jämsän nuorisovaltuuston jäsenistä. Jämsän 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Leena Toivakka kertoo, että matkakohteiksi valikoituivat Tallinna ja Viljandi. Matka koostui monista tapaamisista, vierailuista, nähtävyyksistä ja maittavasta ruoasta.

Tallinnassa ryhmä pääsi tutustumaan Tallinnan suomalaisen koulun arkeen ja kuulemaan koulunkäynnistä Virossa. He pääsivät myös tutustumaan Viron 4H:n toimintaan ja kuulemaan nuorten harrastusmahdollisuuksista. Viron historiaa ryhmä oppi vierailemalla Viru-hotellin KGB-museossa.

Viljandissa nuorisovaltuutetut pääsivät tapaamaan paikallista nuorisovaltuustoa. Ryhmä tapasi sivistystoimesta vastaavan varapormestarin, vieraili valtuutettujen kouluissa ja pääsi puhumaan nuorten vaikutusmahdollisuuksista.

Lue lisää: Jämsän 4H:n kansainvälisyyshanke on käynnistynyt – Hankkeen kruunaa matka Viroon

Reissuporukka yhteiskuvassa Tallinnan suomalaisen koulun edustalla. Matkalla oli nuorten lisäksi 4H-yhdistyksen toiminnanohjaaja Leena Toivakka, toiminnanohjaaja Pipsa Pajunen sekä vapaaehtoinen aikuinen valvoja Kirsi Rantala.

Kouluruoka yllätti

Matkalla mukana ollut Jämsän nuorisovaltuuston viestintä- ja yhteistyökoordinaattori Miro Isotalo kertoo matkan olleen erittäin onnistunut. Matka opetti nuorille paljon Viron kulttuurista.

”Oli erityisen mukava tavata paikallisia nuorisovaltuutettuja. Viljandin nuorisovaltuusto toimii yllättävän paljon samalla tavalla kuin meidänkin nuva. Viljandin nuorisotilat olivat tosi upeat. Ne oli tehty vanhaan lentokonehalliin, ja siellä oli muun muassa sisäskeittiparkki.”

Isotalon mukaan Tallinnan suomalaisen koulun toiminta oli tutun tuntuista, toimiihan koulu suomalaisen opetussuunnitelman pohjalta. Isoin ero koulussa oli ruoka.

”Kouluruoassa oli tosi iso ero verrattuna meidän kouluruokaan. Toki asiaan vaikuttaa varmasti se, että kyseessä on yksityiskoulu. Ruoka oli laadukkaamman oloista ja esimerkiksi salaattitarpeet oli asetettu tarjolle erillisissä astioissa, joista jokainen sai valita mieleisiä juttuja lautaselleen.”

Matkasta jäi Isotalon mukaan käteen paljon tietoa Viron kulttuurista ja elämänmenosta sekä liuta uusia ystäviä ja tuttavia.

Hanke oli onnistunut

Popcornia-kansainvälisyyshankkeen tarkoituksena oli kehittää paikallisyhdistykselle uutta toimintaa, toteuttaa kansainvälisyyteen liittyviä tapahtumia, tempauksia ja retkiä. Kansainvälisyyden keskiössä oli Viro ja sen kulttuuri. Hanke päättyy toukokuun lopussa.

Toivakan mukaan hanke on ollut onnistunut.

”Kansainvälisyyskerhoissa on ollut hyvin osallistujia, myös erilaiset tapahtumat löysivät hyvin yleisönsä.”

Hankkeen innoittamana 4H-yhdistyksessä on selvitelty mahdollisuuksia kansainvälisyystoiminnan kehittämiseksi esimerkiksi vaihtotoiminnan avulla.

”Meillä ei aiemmin ole ollut kansainvälisyystoimintaa, joten olemme selvitelleet esimerkiksi rahoituksiin liittyviä seikkoja.”

Jämsän sekä Viljandin nuorisovaltuustojen edustus sekä Viljandin sivistystoimesta vastaava varapormestari.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos