Ihosyöpä yleistyy vauhdilla – Osassa Suomea uv-säteily ylittää jo kriittisen rajan

Korona-ajan aiheuttamaa vajetta ihosyöpädiagnooseissa ei vieläkään ole kurottu kiinni, arvioi Syöpäjärjestöt.

Auringon uv-säteilyn voimakkuutta kuvaava uv-indeksi on jo saavuttanut suojautumisrajan eli arvon kolme osassa maata.

Melanooma eli ihosyöpä yleistyy Suomessa noin viiden prosentin vuosivauhtia, kertoo Syöpäjärjestöt. Vuonna 2021 melanoomaan sairastui Suomessa 981 miestä ja 798 naista.

Syöpäjärjestöt uskoo, että koronavuosi 2020 aiheutti vajetta melanoomien diagnooseissa, jota ei vieläkään ole kurottu kiinni.

”Melanoomadiagnooseja tehtiin vuonna 2021 jo yhtä paljon kuin ennen koronaa. Silti diagnooseja puuttuu, koska vuonna 2020 niitä tuli paljon normaalia vähemmän”, sanoo Karri Seppä Suomen Syöpärekisteristä tiedotteessa.

Auringolta pitäisi jo suojautua

Auringon uv-säteilyn voimakkuutta kuvaava uv-indeksi on jo saavuttanut suojautumisrajan eli arvon kolme osassa maata. Runsaalle uv-säteilylle altistuminen lisää ihosyövän riskiä.

”Eteläisessä Suomessa uv-indeksi nousee yli suojautumisrajan aurinkoisina päivinä huhtikuun puolivälistä syyskuuhun saakka. Pohjois-Suomessa raja ylittyy keskimäärin toukokuun puolivälistä elokuun alkupäiviin”, sanoo Ilmatieteen laitoksen tutkija Kaisa Lakkala tiedotteessa.

Voimakkaimmillaan auringon uv-säteily on Ilmatieteen laitoksen mukaan viikkoa ennen juhannusta ja muutama viikko sen jälkeen.

Kyseisenä ajanjaksona uv-indeksi voi ylittää Suomen eteläosissa voimakkaan säteilyn rajan, eli arvon kuusi.

”Samalla kun katsoo päivän sääennusteen, kannattaa tarkistaa myös uv-indeksin ennuste”, neuvoo erityisasiantuntija Anne Höytö Säteilyturvakeskuksesta.

Osalla uv-säteilystä virheellinen käsitys

Syöpäjärjestöjen Taloustutkimuksella teettämän tuoreen kyselytutkimuksen mukaan vanhemmat suojaavat lasta uv-säteilyltä sitä paremmin, mitä pienempi lapsi on kyseessä.

Lasten tullessa kouluikään ote alkaa kuitenkin herpaantua.

Lähes kaikki kyselyyn vastanneet vanhemmat tiesivät Syöpäjärjestöjen mukaan, että ihon palaminen lapsena lisää riskiä sairastua ihosyöpään myöhemmin.

Osa vanhemmista kuitenkin luuli, että ihosyöpäriski kasvaa vain, jos iho palaa. Todellisuudessa liialliset annokset uv-säteilyä ovat kuitenkin haitallisia, vaikka iho ei edes palaisi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos