Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti

Lounaasta hyödyt irti – Täysipainoinen ateria auttaa jaksamaan

Lounaan jälkeen unettaa, eikä työnteko maistu. Syömällä sopivasti ja panostamalla oikeaan ruokarytmiin päivä rullaa paremmin – täysipainoiseen lounaaseen kannattaa kiinnittää huomiota varsinkin, jos aikoo lähteä liikkumaan työpäivän jälkeen. Tekeekö työlounaan päätteeksi mieli ottaa torkut? Liian raskas lounas väsyttää, mutta turhan kevyellä aterialla on hankala sinnitellä iltaan asti. Nälkäisenä olo on ärtyisä ja keskittyminenkin hankalaa. –Lounas on monessa mielessä päivän keskeisin ateria. Sillä on nopea vaikutus vireystasoon, työtehoon ja jaksamiseen. Kunnon lounas pitää myös turhan napostelun loitolla – kokouspullat alkavat herkästi houkutella, jos on päivällä syönyt liian kevyesti, muistuttaa Terveystalon ravitsemusterapeutti Mikko Rinta. Koosta ateria oikein Lounasaikaan sorrutaan usein äärimmäisyyksiin: yksi lastaa lautaselle kukkuraisen annoksen toisensa perään, toinen taas keskittyy karsimaan lounaslautaseltaan kaikki hiilihydraatit. Turhan tuhti lounas johtaa helposti työpisteellä nuokkumiseen, mutta pelkästä salaatista on vaikea saada riittävästi energiaa. Salaattilounasta kannattaakin täydentää vaikka leipäpalalla, jotta lounaalla saa myös hiilihydraatteja. –Kun lounas on riittävän tukeva ja terveellinen, se ruokkii aivoja ja auttaa jaksamaan. Reaktionopeus ja työmuisti toimivat paremmin, ja painonhallintakin on helpompaa. Lautasmalli toimii hyvin edelleen: kun kasviksia on lautasella reilusti, se vähentää ylensyöntiä ja pitää pitkään kylläisenä, kertoo Rinta. Myös kunnollinen aamupala ehkäisee ähkyä lounasaikaan. Annoskoot pysyvät todennäköisemmin kohtuullisina ja epäterveelliset välipalat jäävät valitsematta, kun koko aamupäivää ei ole tarvinnut kituuttaa nälkäisenä. –Toisaalta on myös hyvä muistaa, ettei kaikkea tarvitse syödä. Varsinkin lounasravintoloissa, joissa valmiin annoksen kokoon ei voi itse vaikuttaa, kannattaa syödä vain itselle sopiva määrä ruokaa. Tärkeintä on pitää syömisvälit säännöllisinä, ettei sudennälkä pääse yllättämään, Rinta toteaa. Hyvä välipala virkistää Lounaalla kestää aikansa kulkeutua ruoansulatusjärjestelmän läpi lihaksiin asti. Jos on lähdössä suoraan töistä liikuntaharrastukseen, kannattaa varautua syömällä hyvin 4–6 tuntia ennen harjoitusta. Täysipainoinen lounas varmistaa, että liikkumiseen riittää energiaa ja treenistä tulee tehokas. –Varsinkin, jos iltapäivällä on tiedossa vähänkään rankempaa liikuntaa, on perusteltua syödä lounaalla kunnolla. Painoaan pudottavan on hyvä huomioida, että aktiiviliikkujan lounaslautaselle kuuluu myös hiilihydraattia, kuten perunaa tai pastaa. Lähellä liikuntahetkeä ei kuitenkaan kannata syödä kovin raskaasti. Ison aterian sijaan välipala on useimmiten paikallaan tuntia tai kahta ennen liikkumaan lähtemistä. Esimerkiksi banaani, pähkinät tai leipäviipale päällisillä nostavat vireystasoa ja saavat treenin usein kulkemaan paremmin. Välipala onkin oiva paikka lisätä ruokavalioon kasviksia, marjoja ja hedelmiä, joita tulee herkästi syötyä liian vähän. Jotta päivässä riittää virtaa, kannattaa ateriat syödä selkeinä kokonaisuuksina – välipala auttaa jaksamaan, mutta ei ole lounaan korvike.