Martti Lampiselle ojennettiin itsenäisyyspäivän aattona hengenpelastusmerkki – Mies pelasti venäläisen turistin hengen viime vuoden lokakuussa Haavistossa

Päivi Ketolainen
Martti Lampiselle ojennettiin itsenäisyyspäivän aattona hengenpelastusmerkki – Mies pelasti venäläisen turistin hengen viime vuoden lokakuussa Haavistossa

Martti Lampinen pelasti lokakuussa ihmishengen hyisellä järvellä. Tunnustuksen toiminnasta hänelle ojensi Pertti Leppänen.

Päivi Ketolainen, Mikko Lindroos

Lokakuinen ilta oli koitua Kankarisvedellä kalastamassa olleen miehen kohtaloksi. Onneksi saunailtaa viettänyt Martti Lampinen sattui vilkaisemaan järvelle. Jotain outoa siellä näkyi. Hän otti kiikarit ja näki veneen nokka pystyssä. Pian veneestä näkyi enää viiva.

Lampiselle tuli kiire. Hän lähti soutamaan vastatuulessa kilometrin verran kohti onnettomuuspaikkaa. Hädin tuskin hän sai veden varaan joutuneen miehen pelastettua omaan veneeseensä. Siinä tohinassa oli omakin vene vaarassa hörpätä vettä.

Sillä välin Lampisen vaimo soitti hätäkeskukseen. Kun miehet pääsivät rantaan, oli saunassa vielä lämpöä. Niin hukkumaisillaan ollut mies pääsi välittömästi lämmittelemään. Tuossa vaiheessa oli paikalle tullut jo pelastuslaitoksen sukeltaja ja ambulanssi.

Tilannetta vaikeutti vielä seikka, ettei uhrilla ja pelastajalla ollut yhteistä kieltä. Se kävi kuitenkin järvellä selväksi, ettei kalastaja halunnut jättää venettään ajelehtimaan. Lampinen sai kiinnitettyä veneen omansa perään ja souti koko lastin rantaan.

Lopulta kaikki päättyi hyvin. Veden varaan päätynyt mies pääsi kotiin vielä samana iltana. Ilman Lampisen rivakkaa toimintaa asiat olisivat päättyneet kuitenkin huonosti.

Itsenäisyyspäivän aattona Lampinen sai Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton myöntämän hengenpelastusmerkin neuvokkaasta ja auttamishalua osoittavasta toiminnasta. Tunnustuksen hänelle ojensi Jämsänkosken vpk:n päällikkö Pertti Leppänen. Merkki luovutettiin Ilveslinnassa pidetyn yhteislaulutilaisuuden yhteydessä.

Hengenpelastusmerkkiä olivat hakeneet Lampisen lapset Biritta Vuorenpää, Tanja Grönvall ja Mika Lampinen.

"Meinasi tulla vesi silmistä"

Martti Lampinen kuvailee, että merkin saaminen oli tunteikas hetki.

–Kyllä siinä meinasi valua vesi silmistä, kun Leppänen alkoi kertoa asiasta. Lapset eivät ennakkoon puhuneet tästä yhtään mitään. Ihmettelinkin sitä, kun vpk:n päällikkö Leppänen tuli tilaisuuteen. Sitten, kun hän alkoi puhua, tuli mieleen, että ei kai vaan. En kyllä yhtään odottanut tätä huomionosoitusta. Hyvältä tämä tuntuu, Lampinen kommentoi.

Lampinen kertoo tavanneensa pelastamansa venäläisen miehen viimeksi loppukesästä.

–Hän kävi morjestamassa ja esittelemässä uutta venettään. Vähän aikaa siinä laiturilla puhuimme ja sitten hän lähti veneellä takaisin mökilleen. Sama moottori näytti olevan kuin silloin aiemmin.

Näin tapauksesta uutisoitiin

Jämsän Seutu kertoi hurjasta tilanteesta näin 7. lokakuuta 2016.

Mikko Lindroos
Martti Lampinen kiinnitti huomiota veneeseen, joka lipui keula pystyssä kohti Koskenpäätä. Hetkeä myöhemmin järveltä alkoi kuulua avunhuutoja noin kilometrin päässä rannasta.

Martti Lampinen kiinnitti huomiota veneeseen, joka lipui keula pystyssä kohti Koskenpäätä. Hetkeä myöhemmin järveltä alkoi kuulua avunhuutoja noin kilometrin päässä rannasta.

Haavistossa Mökkitiellä Kankarisveden rannalla asuvat Martti ja Irmeli Lampinen ovat saunomassa rantasaunassaan. On menossa ihan normaali lauantain alkuilta.

Martti peseytyy ja lähtee taloon. Ulkona puhaltaa järveltä päin kylmä tuuli, joka panee askeliin vauhtia. Aallot lyövät rantaan säestäen kulkua.

Sisälle päästyään Martti luo silmäyksen järvelle olohuoneen ikkunasta, ihan niin kuin hän päivittäin tapaa tehdä. Silmien edessä avautuu kaunis maisema. Ja outo yksityiskohta. Vene kulkee hiljakseen keula pystyssä Koskenpään suuntaan.

Näky jää vaivaamaan Marttia. Hän käy hakemassa kiikarit ja katsoo järvelle uudestaan. Vene on kellahtanut nurin. Martti kävelee kuistille. Silloin hän kuulee noin kilometrin päästä järveltä avunhuutoja.

–Menin saunalle Irmelin luokse ja sanoin, että lähden apuun. Irmeli soitti hätänumeroon.

"Alkoi hirvittää, kun veneeni kallistui"

Sydänvaivainen mies lähtee soutamaan vastatuulessa ja kovassa aallokossa niin kovaa kuin suinkin pystyy. Infarktista on aikaa parikymmentä vuotta, mutta se on toisinaan muistutellut jälkimaininkeina itsestään.

Tällä kertaa kaikki sujuu onneksi hyvin.

Martti saapuu veden varassa olevan miehen luokse. Mies ei osaa puhua suomea laisinkaan, mutta nyt ei olekaan rupattelun aika. Martti ottaa miestä kädestä kiinni, isokokoinen mies nostaa itse jalkansa Martin soutuveneen perätuhdolle.

–Alkoi hirvittää, kun veneeni kallistui niin paljon, että veden raja oli miltei veneen reunan tasalla. Mutta niin vain mies sieltä veneeseen saatiin. Hänen vaatteistaan tuli vettä veneeseen niin, että holina vaan kävi.

Martti lähtee miehen kanssa soutamaan kohti kotirantaa. Miehen vene käännetään ympäri ja otetaan hinaukseen. Soutaminen on raskasta, hinauksessa oleva vene kaiken lisäksi kellahtaa nurin.

–Jonkin ajan kuluttua luoksemme sitten tulikin palokunnan pintapelastaja. Hänellä oli mukanaan liina. Hän kiinnitti sen veneeseeni. Rannalla olleet palomiehet alkoivat kiskoa, ja sitten mentiinkin kovalla vauhdilla rantaan asti.

Rannalla miehiä on vastassa myös sairaankuljetus. Veden varassa hengestään kamppaillut mies pääsee Lampisten saunaan lämmittelemään. Tarkastuksen ja lämmittelyn jälkeen mies lähtee Irmelin kylpytakki yllään taksikyydillä pois.

Mies selviää elämän ja kuoleman kamppailustaan Lampisten ripeän toiminnan ansiosta vain kylmettymisellä ja säikähdyksellä.

–Häntä jäi harmittamaan, kun virveli ja hauki jäivät järveen. Veneestä pudonneita tavaroita keräilin siinä soutamisen ohjella ja sitten seuraavana aamuna. Pelastusliivit löysin Varpaisniemen kohdalta, Martti kertoo.

Seuraavana päivänä tuli vieras

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Martti nukkuu hyvin, Irmeli valvoo.

–Mieltä painoi se, että eihän Martille tule sen sydäninfarktin jälkimaininkeja, hapenpuute kun tulee viiveellä. Ja sekin pyöri mielessä, että eihän siellä nyt sitten varmasti ollut ketään muita veden varassa, Irmeli kertoo.

Sunnuntaina Martti ja Irmeli saavat vieraita. Mies, jonka hengen he edellisiltana pelastivat, tulee ystäviensä kanssa kiittämään pelastajiaan.

–Hän oli kovin kiitollinen, kun sai uuden mahdollisuuden. Ja hyvä mieli siitä tuli itsellekin, kun sain miehen pelastetuksi, Martti toteaa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio