Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti

Pizza ja kebab maistuvat jämsäläisille – Pizzapohjiin uppoaa jopa 60 kiloa jauhoja viikonlopussa

Jämsässä syödään paljon pizzaa ja kebabia. Siitä kertoo jo yksin se, että kaupungissa on pystyssä useita pizzerioita, joista vanhimman juuret yltävät aina vuoteen 1987 saakka. Eniten keskustan alueella kaupaksi menee pizzeriasta riippumatta lihapitoisia pizzoja, rullakebabia ja kebabia ranskalaisilla. Vaikka kinkku, ananas ja aurajuusto näyttelevät suurta roolia suomalaisten pizzoissa, tilataan Jämsässä kuitenkin paljon tuhteja, salamilla, kinkulla, jauhelihalla ja kebabilla vuorattuja, lättyjä. Kaupunkilaisten suhde pizzaan ja kebabiin on muuttunut vuosikymmenten aikana, ja niistä on tullut osa ruokakulttuuria. –Alkuaikoina kaikki eivät edes tienneet, mitä pizza on. Ihmiset tulivat ravintolaan katsomaan, kun heittelin pizzapohjia ilmaan. Nykyään pizza kuuluu suomalaisuuteen, niin arkeen kuin juhlaankin, Jämsän ensimmäisen pizzerian, Valentinon, yrittäjä Ahmad Said kertoo. Saidin mukaan 80-luvun lopussa jämsäläisten suut eivät olleet vielä tottuneet mausteiseen ruokaan, joten kebabin menekki oli alkuun heikkoa. Nykyään kebabia myydään pizzerioissa lättyjen kanssa samaan tahtiin, ellei jopa enemmänkin. –Siihen aikaan ruoka maustettiin lähinnä suolalla ja valkopippurilla. Meillä oli alusta saakka Tabascoakin ravintolassa esillä, mutta eivät asiakkaat sitä käyttäneet. Suomalaisten makunystyrät ovat kuitenkin vuosien saatossa selvästi kehittyneet, palestiinalaislähtöinen Said kertoo nauraen. Jopa 60 kiloa jauhoja viikonlopussa Kebab-pizzeria Taksimin yrittäjä Sela Aydin laskeskelee, että viikonlopun aikana hänellä saattaa mennä pizzataikinaan 60 kiloa jauhoja. Kebabia voi kulua viikossa 150 kiloa, eli reilut parikymmentä kiloa päivässä. –Tammikuu on joka vuosi vähän hiljaisempi, koska ihmiset yrittävät lunastaa uudenvuodenlupauksiaan. Muuten etenkin viikonloppuisin kiirettä pitää, 17 vuotta kebab-pizzeriaa pyörittänyt Aydin toteaa. Vaikka pizza ja kebab ovat vakiinnuttaneet asemansa ruokakulttuurissa, kertovat keskustan pizzeriayrittäjät menon laantuneen kiireisimmistä vuosista. Moni arvelee suurimmaksi syyksi muuttotappion, joka koettelee yrittäjiä alasta riippumatta. –Jossain vaiheessa tilanne oli parempi, vaikka kilpailu oli yhtä kovaa kuin nyt. Väkiluvun pieneneminen on alkanut näkyä myös tällä alalla, Aydin pohtii. Ahmad Saidin mukaan taloustilanne vaikuttaa myös selvästi ihmisten rahankäyttöön. –90-luvun laman aikaan pizzan myynti hiipui. Sama on ollut nähtävissä nyt muutaman vuoden ajan. Valttikortteina nopeus, hinta ja maku Jämsän Kebab Pizzerian yrittäjä Sulo Bakir levittää tomaattikastiketta pizzapohjan päälle. Perään mies nostelee juustoa, kinkkua ja katkarapuja. Taikinapallosta valmistuu täytteistä riippuen noin viidessä minuutissa uunituore pizza. Bakirin mukaan juuri nopeus, helppous, edullinen hinta ja herkullisuus toimivat ruokien valttikortteina. –Nykyään pizzaa ja kebabia syövät niin nuoret kuin vanhemmatkin ihmiset. Jämsäläisten lisäksi myös Himokselle tulevat turistit asioivat paikallisissa pizzerioissa, Bakir kertoo työntäessään pizzan uuniin. Koska tarjontaa on pelkästään keskustan alueella useamman ravintolan verran, on ruoan maun ja hinnan lisäksi merkitystä myös palvelulla. Jokaisella ravintolalla on omat kanta-asiakkaansa, jotka löytävät paikalle yhä uudestaan. –Pelkkä ruoka ei riitä. Asiakkaat täytyy voittaa puolelleen palvelulla, sillä he eivät tarvitse minua, mutta minä tarvitsen heitä, Aydin muistuttaa. Keskustan uusin kebab-pizzeria, Ravintola Baroni, avasi ovensa joulukuun alussa. Helsingistä Jämsään muuttanut yrittäjä Burhan Ìjnal uskoo kaupungissa olevan kysyntää myös uudelle tulokkaalle. –Joulu ainakin näytti oikein hyvältä. Selvästi asiakkaille maistuvat ainakin lihapitoiset pizzat, täytteinä esimerkiksi kinkku, salami ja kebab, kymmenen vuotta Suomessa asunut Ìjnal kertoo.