Stoppi yksinäisyydelle – Länkipohjassa eväitä mielekkäämpään arkeen haetaan hankevoimin

Arkisto
Stoppi yksinäisyydelle – Länkipohjassa eväitä mielekkäämpään arkeen haetaan hankevoimin

Itsensä yksinäiseksi kokeville on Länkipohjassa tarjolla apua.

Susanna Tikkanen

Yksinäisyys on yhä useamman ongelma ikään katsomatta. Länkipohjassa alueen ihmisten yksinäisyyttä päästään nyt selättämään kolmivuotisen hankkeen kautta.

Yksinäisen uusi elämä -hanke saa vuositasolla 60 000 euroa avustusta Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksesta STEA:sta, minkä ansiosta hankkeeseen on voitu palkata työntekijä. Itsekin entisen Längelmäen alueella asuva Ronja Kiviaho aloitti hankevastaavana maaliskuun alussa.

–Symppistä on pyöritetty pitkään täysin vapaaehtoisvoimin. Toimintaa haluttiin kehittää, ja siinä yhteydessä tarve juuri tämän tyyppiselle toiminnalle arvioitiin suurimmaksi, Kiviaho sanoo.

Ihmiset yhteen toiminnan kautta

Vaikka työtilat löytyvät Symppiksen tiloista, aikoo Kiviaho myös jalkautua niin yhteistyökumppaneiden luo kuin erilaisiin tapahtumiinkin viedäkseen tietoa hankkeesta eteenpäin.

Tärkeintä on kuitenkin konkreettinen toiminta, jolla itsensä yksinäiseksi kokevat pyritään rohkaisemaan liikkeelle muiden pariin. Ihmisiltä on jo ehtinyt tulla runsaasti toiveita muun muassa yhteisistä kuntosalivuoroista, uimahallikäynneistä ja luontoretkistä. Symppiksessä nähtäneen tulevaisuudessa myös eri alojen luennoitsijoita.

–Eläkeläisille suunnattua toimintaa Symppiksestä jo löytyy, mutta esimerkiksi nelikymppisille ja sitä nuoremmille aikuisille halutaan keksiä lisää yhteistä tekemistä. Voimme järjestää illanviettoja, erilaisia ruoka-iltoja, patikkaretkiä ja muuta ohjelmaa. Myös helppo improvisaatiokurssi ja "nuotiokitarakurssi" ovat työn alla. Keskustelujen pohjalta on herännyt myös tarve löytää ihmisiä auttamaan lastenhoidossa niitä, joilla ei ole lähellä omia sukulaisia auttamassa. Joskus voisi yhdessä yhteistyökumppanien kanssa myös kokeilla sitä, että lapset ovat yhdessä paikassa ja aikuiset silloin vaikkapa teatterissa, Kiviaho luettelee.

Kun toiminta on saatu kunnolla vauhtiin, haluaisi Kiviaho järjestää myös elämänkaarityöskentelyä omaa elämää rajoittavien yksinäisyyden juurisyiden löytämiseksi.

–Tärkeintä on tavoittaa ihmisiä ja auttaa heitä luomaan itselleen mielekäs elämä ja ohjata heitä vertaistuen pariin. Jokaisella tulee olla oikeus kokea olevansa osa "heimoa", Kiviaho summaa.

Hanke viettää avajaisiaan ohjelmallisten kakkukahvien merkeissä la 21.4. klo 12–14 Symppiksellä, osoitteessa Länkipohjantie 21, Längelmäki.


Kommentit (4)

  • Nimetön

    ONNEA HANKKEELLE T: EXPUHJOHT

  • Nimetön

    Ei kaikista yksinäisistä ole työntekoon terveys syistä , retket on hyviä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio