Toimittaja putosi heikkoihin jäihin – Kylmäsokki tallentui videolle

Selviytyminen: Kun jää pettää alta, ihmiseen iskee ensimmäisenä kylmäsokki. Jäistä nouseminen on taistelua aikaa vastaan.

Mika Jyrävä
Toimittaja putosi heikkoihin jäihin – Kylmäsokki tallentui videolle

Vedessä iskee kylmäsokki. Se saa ihmisen haukkomaan henkeään.

Niina Huuhtanen

Sähkökosken rannalla päähäni mahtuu vain yksi ajatus: pitikin lähteä testaamaan tällaista. Tarkoitus on kävellä heikoille jäille ja kokeilla, miten hyisestä vedestä pääsee nousemaan ylös. Lähtökohdat ovat vähintäänkin mielenkiintoiset, sillä en ole koskaan pulahtanut edes avantoon.

Henna Siponen
Sähkökosken rannalla varoitetaan ihmisiä menemästä heikoille jäille.

Sähkökosken rannalla varoitetaan ihmisiä menemästä heikoille jäille.

Lähden kävelemään rannasta kohti sulaa paikkaa. Syke nousee, kun jää alkaa ritistä tossujen alla. Se yrittää kertoa, että tämän edemmäs ei kannata kulkea.

Jäihin pudotessa on pidettävä pää kylmänä. Tämä on helpommin sanottu kuin tehty. Kun jää lopulta pettää ja vajoan veteen, iskee hätäännys, vaikka kuinka suunnittelin pysyväni rauhallisena.

- Ensimmäisenä tulee kylmäsokki. Ihminen alkaa haukkoa henkeään. Silloin vaarana on se, että vedetään vettä henkeen, sanoo Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton projektikoordinaattori Laura Sulkava.

Kylmänkesto on yksilöllistä

Jäiseen veteen joutuneen suurin vihollinen on aika. Kylmyys alkaa vaikuttaa ihmiseen välittömästi. Taju voi lähteä jopa vartissa. Tästä syystä vedestä on kiire päästä pois.

Mikäli ihmisen ruumiinlämpö laskee alle 36 asteen, puhutaan hypotermiasta. Se alkaa hampaiden kalinasta, lihasvärinästä ja pahenee vähitellen. Hypotermian oireita voivat olla esimerkiksi nälän tunne, huonovointisuus, sammalteleva puhe ja ärtyneisyys. Kylmässä vedessä ponnistelun vaarana on myös nestehukka.

- Kylmänkesto on yksilöllistä. Esimerkiksi avantouimarit tottuvat kylmäsokkiin, jolloin he pystyvät olemaan vedessä kauemmin.

Jos ruumiinlämpö laskee alle 34 asteen, tajunnantilassa alkaa esiintyä häiriöitä. Alle 25 asteen hypotermiassa lihakset jäykistyvät, ja sydän ja hengitys pysähtyvät. Omaa kylmänsietokykyään ei Sulkavan mukaan kannata testata missään olosuhteissa.

Mene sinne, missä jää kantaa

Vedessä menee vain muutama sekunti, kun selviytymisvaistoni käskee toimimaan. Tarkoituksena oli kokeilla jäälle kipuamista ensin ilman naskaleita, mutta asia unohtuu tosipaikan tullen. Sen sijaan tartun naskaleihin lähes välittömästi ja isken ne jään pintaan.

Vain 15 sekuntia myöhemmin ryömin jään päällä kohti rantaa.

Vedestä noustessa on tärkeää pyrkiä siihen suuntaan, mistä on ollut tulossa. On mentävä sinne, missä tietää jään kantavan.

- Usein suomalaisilta unohtuu, että pitää soittaa hätäkeskukseen. Putoamisesta jää avanto, joten pitäisi varmistaa, ettei se aiheuta laajempia etsintöjä.

 

Varusteet voivat pelastaa hengen

Suomessa hukkuu jäihin 20–40 ihmistä vuodessa. Suurin syy vaihteluväliin on sää. Hukkumisten pahinta aikaa ovat maaliskuun loppu ja huhtikuu. Kevään lämmössä jäähän muodostuu pystysuoria onkaloita, jotka tekevät jäästä entistä arvaamattomamman. Tuolloin jää voi pettää kulkijan alta jopa 30 senttimetrin paksuisena.

Turvallisen jäällä liikkumisen edellytys on se, että kulkija tuntee alueen ja vaaranpaikat. Tästä huolimatta yllätyksiä voi tulla. Sulkava muistuttaakin, että jäälle meneminen ei ole koskaan täysin turvallista. Suurin virhe on lähteä liikenteeseen ilman varusteita.

- Valtaosa hukkumisista voitaisiin estää, jos olisi varustauduttu oikein.

Mika Jyrävä
Jäälle ei pitäisi koskaan lähteä ilman varusteita. Naskaleiden kanssa avannosta pääsee vetämään itsensä ylös.

Jäälle ei pitäisi koskaan lähteä ilman varusteita. Naskaleiden kanssa avannosta pääsee vetämään itsensä ylös.

Naskalit ovat varusteista tärkeimmät. Ilman niitä vedestä on mahdotonta päästä pois, koska jää on liukasta ja sitä pitkin on vaikeaa kiivetä ylös – etenkin, kun päällä painavat märät vaatteet.

Muita hyviä turvavarusteita ovat pilli, vesitiiviisti pakattu kännykkä ja metallipäinen jääkeppi, jolla voi kokeilla jään kestävyyttä. Reppuun kannattaa pakata muovikassiin vaihtovaatteet. Avantoon pudotessa repusta saa myös kellutusapua.

Aktiivisille jäällä liikkujille Sulkava suosittelee kuivapukua.

- Jos jäälle lähdetään, sinne olisi hyvä ottaa kaveri mukaan. Jos menee yhdessä jonkun kanssa, niin ei kannata kulkea rinnakkain, vaan niin, että on vähän välimatkaa.

Mikäli jää pettää jonkun muun alta, ei apuun pidä rientää vaarantamalla itseään. Ensimmäisenä pitäisi soittaa hätäkeskukseen, mikäli autettava ei ole aivan käsivarren mitan päässä.

Tämän jälkeen avannossa olevaa voi yrittää vetää vedestä pois esimerkiksi kaulahuivin tai kepin avulla. Uhrin ja auttajan välissä on aina oltava jokin apuväline, ettei auttajasta tule autettavaa.

Hätääntynyt ihminen voi pahimmassa tapauksessa vetää myös toisen ihmisen avantoon.

Jos auttamisyritykset eivät tuota tulosta, on odotettava pelastuslaitosta. Luovuttaminen vie hengen.

- Vedessä olijan pitää pysyä mahdollisimman liikkumattomana, ettei lämmönhukka lisäänny. Toisen tehtävä on tsempata kaveria.

Nopeasti lämpimään

Vaara ei ole ohi vielä siinä vaiheessa, kun ihminen pääsee ylös avannosta. Tämän jälkeen pitäisi päästä mahdollisimman nopeasti lämpimään ja vaihtaa kuivat vaatteet päälle.

Mika Jyrävä
Avannosta on lyhyt matka Sähkökosken saunamökkiin lämmittelemään.

Avannosta on lyhyt matka Sähkökosken saunamökkiin lämmittelemään.

Kylmyys on jo kangistanut jäseneni, kun juoksen sisälle. Sähkökosken mökin sauna on onneksi vielä edellisen illan löylynheittäjien jäljiltä lämmin.

Tilanne olisi tyystin toisenlainen, jos olisin keskellä Päijänteen selkää. Se olisi varsin erilainen selviytymiskamppailu.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: