Epäiletkö koronavirustartuntaa? Tässä tarkat toimintaohjeet - Koronavirus - Jämsän Seutu

Epäiletkö koronavirustartuntaa? Tässä tarkat toimintaohjeet ja kaikki tärkeät puhelinnumerot, jotka jokaisen on nyt hyvä tietää

Mikä on lähikontakti, mitä eristys käytännössä tarkoittaa ja miten saat ruokaa, jos joudut eristykseen kotiisi?

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin infektioyksikön osastonylilääkäri Jaana Syrjänen kertoo, että joskus ensimmäinen koronavirustesti antaa negatiivisen tuloksen ja vasta toinen testi kertoo tartunnasta.

11.3.2020 17:29 | Päivitetty 12.3.2020 20:53

Jos epäilet koronavirusta itselläsi tai perheenjäsenelläsi, soita aina ensin puhelimella terveydenhuoltoon, niin saat tarkat ohjeet siitä, miten sinun kannattaa toimia.

Mahdollisten koronavirusnäytteiden ottamisesta päättää aina infektiolääkäri. Hän päättää myös siitä, missä näytteet otetaan.

– Tarpeen vaatiessa näytteet voidaan ottaa myös kotona tai tulla hakemaan potilas sieltä paikkaan, missä näytteet voidaan ottaa, sanoo Tampereen yliopistollisen sairaalan Taysin infektioyksikön osastonylilääkäri Jaana Syrjänen.

Koronavirustestin tulos saadaan nopeasti, sillä näyte voidaan analysoida Tampereella.

– Tuloksen saaminen kestää nelisen tuntia. Tosin sen lisäksi vie oman aikansa ennen kuin henkilö näytteenottoon saadaan.

THL päivittää ohjeita

Maaliskuun alusta lähtien THL on kehottanut terveydenhuoltoa kiinnittämään huomiota epidemia-alueella olleiden potilaiden lisäksi potilaisiin, joilla on vakava sairaalahoitoa vaativa hengitystieinfektio, jonka aiheuttaja ei ole selvillä.

THL on lisäksi pyytänyt tehohoitoyksiköitä lähettämään näytteitä potilaista, joilla on vakava, tehohoitoa vaativa hengitystieinfektio, jonka aiheuttaja ei ole selvinnyt.

Liikkeellä on tällä hetkellä muitakin hengitystieinfektioita kuin koronavirus, kuten kausi-influenssaa, tavallista nuhakuumetta ja muita virustauteja. Riski sairastua Suomessa koronaviruksen aiheuttamaan Covid-19-tautiin on hyvin pieni.

Heidät testataan

Jotta koronavirusta voi epäillä, seuraavien edellytysten on täytyttävä.

Sinulla on oltava akuutin hengitystieinfektion oireita, kuten kuumetta, yskää tai hengenahdistusta.

Sen lisäksi olet oleskellut THL:n määrittämällä epidemia-alueella 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua tai ollut 14 vuorokautta ennen oireiden alkua lähikontaktissa ihmiseen, jolla on varmistettu laboratoriokokeessa olevan uuden koronaviruksen aiheuttama Covid-19-tauti.

Epidemia-alueeksi on määritelty Manner-Kiina, Iran, Etelä-Korea, Italia, Tirolin alueen hiihtokeskukset Itävallassa, sekä Saksassa Nordrhein-Westfalenin osavaltio. Epidemia-alueen rajausta arvioidaan jatkuvasti.

Lähikontakti ja eristys

Lähikontaktilla tarkoitetaan määritelmän mukaan sitä, olet ollut noin 15 minuuttia samassa tilassa ja noin metrin läheisyydessä ihmisestä, jolla on diagnosoitu koronavirustartunta.

Pisaratartunnan rajana pidetään noin metriä.

Esimerkiksi linja-autossa, junassa tai lentokoneessa tämä tarkoittaa sitä, että istut joko virustartunnan saaneen ihmisen vieressä tai hänen edessään tai takanaan olevalla rivillä.

Linja-auton takaosista koronavirus ei leijaile etuosaan.

Jos sinulla todetaan koronavirus, sinut määrätään eristykseen. Jos et tarvitse sairaalahoitoa, eristyspaikkasi on todennäköisimmin oma koti.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että eristykseen joutuu myös muu perhe, sillä he ovat olleet lähikontaktissa kanssasi.

Tämä taas tarkoittaa sitä, että kodista ei kukaan saa poistua ja että kodin ulkopuolella ei saa liikkua. Esimerkiksi ruokakaupassa ei saa käydä eikä vieraita voi kotiin tulla. Tosin esimerkiksi koiran voi käydä ulkoiluttamassa kunhan pitää huolen siitä, että ei ole lähikontaktissa muiden ihmisten kanssa.

Jos eristys omalle kohdalle osuu, ruokahuollon järjestämisestä sovitaan viranomaisten kautta. Ruokaa järjestetään tarpeen vaatiessa kunnan kautta tai sitä tilataan itse kaupasta.

– Jokainen tilanne katsotaan tapauskohtaisesti. Ruokahuolto järjestyy tavalla tai toisella, Syrjänen vakuuttaa.

Tässä numerot, joita tarvitset

Jos koronavirusepäilyyn riittävät kriteerit täyttyvät kohdallasi, älä lähde julkisilla kulkuvälineillä terveysasemalla tai sairaalaan. Omalla autolla kulkeminen saattaa olla mahdollista, mutta keskustele siitä ensin puhelimessa.

Mikäli Jämsä-Kuhmoinen sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistoiminta-alueella asuva epäilee itsellään koronavirustartuntaa, niin hänen tulee ottaa yhteyttä omalle terveysasemalle. Virka-ajan ulkopuolella otetaan yhteyttä Jämsän päivystykseen, puh. 040 712 2555.

Taysin neuvontapuhelin on auki ympäri vuorokauden. Puhelinnumero on 03 311 65333. Puheluun vastaava sairaanhoitaja selvittää, onko koronaviruksen aiheuttamaa infektiota syytä epäillä ja antaa tarpeen vaatiessa toimintaohjeet.

Jos oireet ovat vakavat eli on kova kuume ja hengenahdistus, silloin haetaan ambulanssilla kotoa.

Ota hätätilanteessa yhteys suoraan hätänumeroon 112.

Valtakunnallinen neuvontapuhelin palvelee numerossa 029 553 5535 arkisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15. Numerosta saa yleistä tietoa koronaviruksesta, mutta ei terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos