Vasta-ainetestillä voi selvittää, onko sairastanut koronan tietämättään – ylilääkäri ei pidä laajaa testausta tarpeellisena, mutta yhdessä tilanteessa testi voi olla perusteltu

Vasta-ainetestien tuloksiin liittyy paljon epävarmuutta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ei siksi suosittele niiden käyttöä yksittäisen henkilön immuniteetin arvioimiseen. Koronaviruksen sairastaneiden määrän arviointi edellyttäisi suuren väestöotannan tutkimista. THL harkitsee tutkimuksen käynnistämistä kevään aikana, jotta nähtäisiin, miten laajalti omikronvariantti on väestössä levinnyt.

Ylilääkäri Tapio Seiskari kertoo, että Fimlabissa vasta-ainetestejä tehdään vain tarkan harkinnan jälkeen ja lähinnä lääkärin määräyksestä. Seiskari kuvattiin Fimlabin Tampereen keskuslaboratoriossa 19.1.2021.

6.2. 13:00

Koronaviruksen omikronvariantti kiertää nyt laajasti väestössä. Täyden rokotussarjan saaneista moni sairastaa taudin hyvin lievänä eikä välttämättä edes tiedä sairastaneensa. Halutessaan asian voi yrittää tutkia vasta-ainetestillä, joita yksityiset terveysyritykset tarjoavat. Vasta-ainetesti tehdään kyynärtaipeesta otettavalla verikokeella, joka tutkitaan laboratoriossa. Menetelmä on siis erilainen kuin äkillisen koronainfektion toteamiseen käytettävissä PCR-testeissä, jotka otetaan nenänielusta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos