5 vinkkiä joilla parannat puhelimesi tietoturvaa - Mainos - Jämsän Seutu
Mainosvpn-yhteydet.fi

5 vinkkiä joilla parannat puhelimesi tietoturvaa

Viime vuosina tapahtuneen älypuhelimien nopean kehityksen myötä yhä useampi meistä käyttää puhelintaan aktiivisesti nettisurffailuun. Kuten tietokoneella, myös älypuhelimessa on kuitenkin hyvä huolehtia laitteen tietoturvasta oikealla tavalla.


10.6.2020 6:00

Tietokoneiden tietoturvasta on useimmalla meistä jo olemassa hyvä kuva, mutta harva miettii asiaa yhtä tarkkaan puhelimien kohdalla. Mobiilissa tietoturva on kuitenkin yhtä lailla tärkeä asia, ja erityisesti Android-käyttöjärjestelmän käyttäjien on hyvä ottaa asia huomioon. Puhelimen tietoturvan parantamiseksi on hyvä muistaa seuraavat vinkit.

1. Pidä käyttöjärjestelmän ja sovellusten päivitykset ajan tasalla

Puhelimen päivitykset on syytä asentaa heti, kun ne tulevat saataville. Sama pätee myös sovellusten päivityksiin. Molemmat päivitykset liittyvät usein erilaisten tietoturvahaavoittuvuuksien paikkaamiseen. Päivityksiä ei siis kannata turhaan lykätä.

2. Lataa vain laitteen oman sovelluskaupan sovelluksia

Android-puhelimiin löytyy sovelluksia ladattavaksi monista eri paikoista, mutta laitteeseen kannattaa ehdottomasti asentaa sovelluksia vain Google Playn kautta. Muista lähteistä ladattujen sovellusten kohdalla tietoturva voi olla monesti mitä tahansa.

Myös Playn kautta ladatuissa sovelluksissa ei kannata luottaa tietoturvaan sokeasti. Esimerkiksi henkilötietoja tai luottokortin numeroa sovellukseen asettaessa on hyvä varmistaa, että kyseessä todella on luotettu sovellus. Myös sovelluksen pyytämät oikeudet kannattaa tarkastaa – monet sovellukset haluavat pääsyä sellaisiin tietoihin, joita itse sovellus ei tarvitse.

3. Käytä VPN-yhteyttä

VPN edesauttaa nettiselailun yksityisyyttä muodostamalla ”suojaputken” tietoliikenteen ympärille. Laadukas VPN-yhteys pitää nettiliikenteen piilossa niin urkkijoilta kuin jopa palveluntarjoajalta. VPN-yhteyden käyttö on erityisen tärkeää julkisissa wifi-verkoissa, joiden kautta tietojen urkkiminen voi olla hakkereille yllättävän helppoa. VPN-yhteyttä kannattaa siis käyttää puhelimessa erityisesti silloin, kun käytät ilmaisia, esimerkiksi kahviloiden wifi-verkkoja.

4. Pidä näyttö lukittuna

Älypuhelimet sisältävät aina jonkinlaisen keinon lukita näyttö – näytönlukituksen voi tehdä pin-koodilla, piirrettävällä kuviolla, sormenjälkitunnistimella tai kasvojentunnistuksella. Monet puhelimien käyttäjät eivät kuitenkaan lukitse näyttöä millään edellä mainituista keinoista – ja jättävät puhelimensa näin ollen suojaamatta. Tämä mahdollistaa puhelimen käsiinsä saavan henkilön pääsyn käytännössä kaikkiin puhelimen tietoihin.

5. Varmuuskopioi tärkeät tiedot

Varmuuskopiointi varmistaa sinulle tärkeiden tietojen säilymisen tallessa silloinkin, kun puhelimesi rikkoutuu, katoaa tai se joudutaan nollaamaan. Tärkeät tiedot on hyvä säilyttää aina myös jossain muualla kuin laitteen muistissa. Hyvä keino tähän on esimerkiksi automaattinen tallennus johonkin luotettuun pilvipalveluun.

Lue myös: