Maastopalokausi on kuumimmillaan - Puheenvuoro - Jämsän Seutu

Maastopalokausi on kuumimmillaan – Ota varoitukset vakavasti

24.4.2019 5:00

Sään lämpeneminen aiheuttaa sen, että maasto on kohta kuivaa. Jopa niin kuivaa, että kevään maastopalokausi alkaa olla kuumimmillaan.

Toivottavasti tämä asia muistetaan huomioida, kun mietitään esimerkiksi risujen polttamista. Vaikka maa tuntuu vielä kostealta, pinnalla oleva kuiva heinikko syttyy helposti ja levittää paloa nopeastikin tuulisella säällä.

Salamoinnin aiheuttamia maastopaloja on käytännössä mahdotonta estää, mutta iso osa maastopaloista saa alkunsa ihmisen toiminnasta. Niinpä ennaltaehkäisyllä vältyttäisiin monelta murheelta tässäkin asiassa.

Yksi tärkeimmistä asioista on voimassa olevien ruohikko- ja metsäpalovaroitusten seuraaminen ja niiden kunnioittaminen. Varoituksen ollessa voimassa ei kyseisellä alueella saa tehdä avotulta. Älä siis tee. Ohje on tänä vuonna tiukentunut, aiemmin varoitus ei sisältänyt suoranaista kieltoa. Nyt sisältää. Ohjeistusta on tiukennettu maastopalojen määrien vuoksi.

Ja vaikka varoitus ei olisikaan voimassa, älä koskaan jätä sytyttämääsi tulta vartioimatta. Ja kun nuotio sammuu, pidä huoli siitä, että se on todellakin sammunut. Nuotion pohja voi jäädä kytemään useiksi päiviksikin.

Toivottavasti tänä keväänä ilmenee niin vähän kuin mahdollista ruohikko- ja metsäpaloja. Silloin, kun jokainen meistä on huolellinen omassa toiminnassaan, ollaan jo hyvällä mallilla.

Ja kyllähän me siihen pystymme, jos haluamme.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos