Hyvää elämää muistisairaanakin

Jokainen hetki on arvokas muistisairaan kohtaamisessa.

21.9.2022 6:00

Jokainen meistä tuntee tai tietää muistisairaan ihmisen. Vuosittain noin 14 500 henkilöä sairastuu muistisairauteen Suomessa, ja yhteensä eriasteisesti muistisairaita on jopa satoja tuhansia. Muistisairautta on kuvattu räjähtäväksi terveyspommiksi.

Pääasiallinen syy muistisairauksien yleistymiseen on väestön ikääntyminen. Iän myötä yhä useampi sairastuu Alzheimerin tautiin, yleisimpään muistisairauteen.

Tällä viikolla vietetään Muistiviikkoa teemalla Hyvää elämää muistiystävällisessä yhteiskunnassa. Millainen on muistiystävällinen yhteiskunta? Sen muokkaamiseen voimme jokainen osallistua. Ainakin voimme puhua muistisairauksista avoimesti, ilman turhaa häpeäleimaa. Kukaan meistä ei voi tietää tulevaisuuttaan tässä asiassa.

Muistisairaan ihmisen kohtaaminen on tärkeää arjessa. Sairaudet etenevät eri tahtiin, ja vaikka ollaan tilanteessa, missä kohtaamista ei enää hetken päästä muista, on tuo hetki arvokas. Siinä konkreettisesti eletään hetkessä.

Omaa muistiaan voi koettaa pitää yllä terveellisillä elämäntavoilla, jotka liittyvät useiden muiden kansansairauksien torjuntaan. Sosiaalinen elämä ja harrastukset ovat mitä parhainta muistisairauksien torjuntaa. Ja lopultakin on muistettava ja hyväksyttävä, että kaikkeen emme itse voi vaikuttaa, kuten ei kukaan muistisairauden kohdannut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos