Helpoin säästökeino heti käyttöön

Yhden asteen huonelämpötilan pudotus ei tunnu missään paitsi laskussa.

Kaupungit joutuvat varaamaan ensi vuoden energialaskuihin rutkasti enemmän rahaa kuin tänä vuonna. Tänä vuonnakin budjetit paukkuvat yli kilpaa pakkasten kanssa loppuvuodesta.

Jämsässä varataan lämpö- ja sähkölaskuihin ensi vuodeksi noin 800 000 euroa enemmän kuin tänä vuonna. Yhden asteen huonelämpötilan pudotus kaupungin kiinteistöissä puolestaan säästäisi lämmityskuluissa noin 80 000 euroa.

Tämä säästökeino kannattaa ottaa käyttöön heti. Yhden asteen pudotus huonelämpötilassa ei tunnu missään, ja vaikka tuntuisikin, on se siedettävä muutos säästöön nähden, ja varmaankin helpoimmasta päästä toteuttaa. Se ei esimerkiksi vaadi uusia investointeja, kuten uusiin energiamuotoihin siirtyminen.

Toki voi olla tiloja ja kiinteistöjä, missä lämpötilan liiallinen laskeminen aiheuttaa lisäkuluja tai lisää vahingon mahdollisuutta. Kiinteistönhoidon ammattilaiset osaavat nämä kohteet tunnistaa.

Investoinnit energiatehokkaisiin laitteisiin ovat nekin tarpeen ja tuovat säästöä pitkällä aikavälillä. Esimerkiksi katulamppujen vaihdossa led-valoihin riittää Jämsässä vielä urakkaa.

Sen sijaan katuvalojen sammuttelusta ei taida nykyistä enempää olla hyötyä otettavissa. Ettei vain käy niin, että pimeän työt lisääntyvät; jo nyt lisääntynyt ilkivalta tuottaa kiinteistöpuolelle pitkän ja totaalisen turhan laskun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos