”Kuinka oikeassa komennustoverini 1980-luvun lopulla olikaan, kun hän sanoi, että duunarin kannalta maailma voi muuttua vain huonompaan suuntaan”, kirjoittaa lukija ja toteaa veropopulismin tekevän tuhoa

Tapio Niemelä kirjoittaa mielipiteessään, että kaikkialle levinnyt veropopulismi ja tämän päivän politiikkojen historiattomuus pohjoismaisesta työelämästä ja siihen kytketystä sosiaaliturvasta on jo aiheuttanut valtavan vahingon niin meillä Suomessa kuin Ruotsissakin.

”Veropopulismi on tänä päivänä erittäin syvällä myös perinteisissä valtapuolueissakin”, kirjoittaa Tapio Niemelä. Kuvassa eduskuntatalo.

23.10. 6:00

Pohjoismaisen hyvinvointivaltion tunnusmerkkejä olivat progressiivisella verotuksella rahoitettava universaali, kaikki kansalaiset tavoittava sosiaalipolitiikka, vakaiden työmarkkinoiden takaaminen, pienet tuloerot, hyvän terveydenhuollon ja lääkityksen takaaminen kaikille kansalaisille, ilmainen koulutus, tulosidonnainen sosiaaliturva ja toimeentulon takaava eläke. Ruotsissa tähän päästiin 1970-luvulla: vahvan ammattiyhdistystoiminnan seurauksena yleinen palkkataso oli hyvä, oikeudenmukaisen politiikan kautta toteutettu kireä progressiivinen verotus takasi luultavasti maailman parhaan sosiaaliturvan. Samaan aikaan maassa oli sellainen täystyöllisyys, joka käytännössä ylipäätään on demokratioissa mahdollista. Tätä olotilaa ryhdyttiin kutsumaan hyvinvointivaltioksi. Suomessakin tätä kohti pyrittiin koko 1980-luku, aika ajoin jopa yllättävän yksimielisesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos