Parasta riskiryhmää

Kehu ei kanna kauaksi Mellan suoran pylväiden mainoslakanoista, sihdin pitää olla edempänä. Mutta koskaan ei ole liian myöhäistä, kannustaa Pekka Hyytinen Jämsän markkinointia.

29.10. 6:00

Vielä vuosituhannen ensimmäisellä vuosikymmenellä arvioitiin Jämsänjokilaakson olevan keskisen Suomen pikkujättiläinen (vrt. Jyväskylän ammattikorkeakoulun julkaisu 48/2005). Nyt Suomen Hypoteekkiyhdistys eli Hypo luokittelee Jämsän kuuluvan asuntomarkkinoiden riskiryhmään 89 muun kunnan kanssa. Luokittelun CCC ja CC arvioista todetaan, että asuntokehityksen näkymä ja väestönäkymä ovat negatiivisia näissä kunnissa. AA- ja A-ryhmän kehittyviä alueita maassamme on viisi: Helsinki, Turku, Tampere, Kuopio ja Oulu.

Hypon jämsäläistä kuvaa vahvistaa Etuovi-markkinapaikan tilastointi myytävien omakotitalojen keskihinnoista kunnittain. Jämsässä keskihinta jäi alle 100 000 euron, kun esimerkiksi Laukaassa keskihinta oli yli 200 000 euroa.

Kaikkeen on syynsä, miten tähän on päädytty? Varsin paljon on ollut omissa jämsäläisissä kätösissä, mutta kosolti on kuormaa kasattu muidenkin toimesta. On tehty strategisia virhearvioita ja toimittu niiden ohjaamina. On jätetty käyttämättä tarjolla olleet suuret mahdollisuudet. Ja mikä pahinta, on sorruttu toistuvasti pikkupolitikointiin.

Mutta tuhkassa kierittely ei auta, vaan on mietittävä ja toimittava sen puolesta, miten alhosta päästään ylös. Elinvoima, vetovoima ja pitovoima ovat varsinaisia voimasanoja, joista on vähän iloa ilman aktiivista toimintaa, ilman innostavaa ”voimabiisiä”.

Jämsän tunnettuus valtakunnassa on varmasti tuhti etu. On Himosta, festivaalia, rallia ja Metkoa, Päijänteestä nyt puhumattakaan. Sijaintihyödystä on käyty keskustelua puolesta ja vastaan. Vaikka emme ole rintamailla, olemme kuitenkin keskeisten valtateiden risteyksessä; siis sijainnistakin plussaa. Hyvät peruspalvelut ja monipuolinen luonto ovat bonusta. Kuvittelisin, että on hyvä puhua Jämsän puolesta aluetta markkinoitaessa. Kehu ei kanna kauaksi Mellan suoran pylväiden mainoslakanoista, sihdin pitää olla edempänä. Mutta koskaan ei ole liian myöhäistä.

Toiveikkuuden puolesta puhuu tähtitieteilijöiden tekemä havainto eräästä avaruuden mustasta aukosta. Nämä mystiset aukot imevät läheltään kaiken sisäänsä tapahtumahorisontin tuolle puolen. Nyt kerrotaan, että mainitusta mustasta aukosta on tullut takaisin aukon aikaisemmin imaisema tähti. Ei siis niin syvää synkkyyttä, etteikö jostain päin valo pilkottaisi. Olemmehan sentään parasta riskiryhmää!

Kirjoittaja on eläkeläinen Jämsänkoskelta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos