Kirjasto on tasapuolinen sivistyksen tarjoaja

Kirjaston ja lukemisen painoarvo vain kasvaa, vaikka ympäristömme muuttuu digitaaliseksi.

25.11. 6:00

Kirjaston merkitys tasapuolisena sivistyksen tarjoajana korostuu entisestään nykyisessä yhä digitaalisemmaksi muuttuvassa ympäristössä. Kirjasto lisää demokratiaa: kirjastoon voi kuka tahansa mennä etsimään ja hankkimaan tietoa, ja käyttämään myös digitaalisia laitteita ja palveluja.

Lasten lukutaidolle ja -innostukselle kirjastolla voi olla ratkaiseva merkitys, kunhan vain perheissä muistetaan sinne mennä. Kirjastossa on mahdollisuus myös sosiaaliseen kohtaamiseen niin lapsille kuin aikuisillekin.

Kiinnostusta lukemiseen ja kirjaston hyödyntämiseen kannattaa ruokkia, sillä pelkkä mekaaninen lukutaito ei oikein riitä nyky-yhteiskunnassa pärjäämiseen. Arkielämässä tarvitaan tiedonkäsittelytaitoja ja hyvin monenlaista lukutaitoa; esimerkiksi verkkoympäristöissä ja sosiaalisessa mediassa pitää kyetä arvioimaan informaation luotettavuutta.

Hyvä lukutaito on tutkimusten mukaan yksi tärkeä avaintekijä syrjäytymisen ehkäisyssä. Lukeminen kehittää ajattelua, parantaa työmuistia ja keskittymistä, ja rikastaa sanavarastoa. Lukemisen on todettu myös alentavan stressitasoa.

Kaikkea tätä voi kirjasto tarjota, ja ilahduttavan ahkerasti jämsäläiset kirjastoaan käyttävätkin. Kirjastojutustamme voi poimia vaikkapa joulun lukuvinkit koko perheelle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos