"Susi vilkaisi minua ja jatkoi matkaansa” – Kirjoittaja on kohdannut suden, eikä voi ymmärtää, mistä kumpuaa seudulla vallitseva susiviha

Susi kuuluu Suomen luontoon, muistuttaa kirjoittaja.

5.12.2022 16:00

Alueellamme vallitsee käsittämätön susiviha. Susien liikkeitä seurataan suurennuslasilla ja puskaradio toimii. Jospa seurattaisiin rattijuoppojen, huumeen käyttäjien ja varkaiden toimia, niin säästyisi kymmenet ihmishenget ja omaisuuden menetykset.

Ihmettelen suuresti, miksi hirvimiehet päästävät koiransa metsään, kun tiedetään alueella liikkuvan susia. Susi kokee koiran kilpailijakseen ja siksi tappaa sen. Se on luonnon laki.

Metsästys on nykyisin siirtynyt vanhan ajan erähenkisestä metsästyksestä digitaalisen tekniikan aikakauteen. On tehokkaat viestintävälineet, koirapannat ja maasturit, joilla ajetaan ristiin rastiin metsäautoteitä. Nykytilanteessa tekisi suurimmalle osalle metsästäjistä hyvää käyttää luojan suomia liikuntavälineitä eli jalkoja, maalaisjärkikin sanoo, että ajomiehet käyttöön. Mukavuudenhalu, helppous ja laiskuus kukoistavat.

2000-luvun alkupuolella "susiongelma" hoidettiin (siis tapettiin) vähin äänin muun muassa moottorikelkkojen avulla. Susi kuuluu Suomen luontoon ja niillekin riittää ravintoa muun muassa hirvistä. Hirvimiesten pakastimet kun kuuluvat pullistelevan hirvenlihoista.

Toivottavasti tällä kertaa sudet saavat elää rauhassa, meillä ei ole oikeutta lopettaa harvalukuisten susien elämää. Tiettävästi sudet eivät ole tappaneet yhtäkään ihmistä sataan vuoteen. Nykyaikainen metsähoito ja maatalous osaltaan tuhoaa eläinten ja kasvien elinympäristöjä kiihtyvällä vauhdilla, mutta otetaan siihen kantaa toisen jutun muodossa.

Itse olen suden kohdannut luonnossa. Susi vilkaisi minua ja jatkoi matkaansa, niin kuin minäkin.

Elä ja anna muidenkin elää

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos