Luotettava media lisää ymmärrystä

Kuluvalla uutisten viikolla huomio on kriittisessä medialukutaidossa.

3.2. 6:00

Kriittinen medialukutaito on yhä tärkeämpi kansalaistaito pirstaloituneen tiedon maailmassa. Kaikilla on kyllä välineet seurata erilaisia uutis- ja viihdekanavia, mutta sisällön luotettavuuden ja tarkoitusperien tulkitsemiseen pitää harjaantua. On valeuutisia ja valeuutisiksi väitettyjä tosia uutisia, manipuloituja kuvia, masinoituja kommenttivyöryjä.

Tässä maailmassa luotettavien uutismedioiden arvo on vahva. Niiden uutistyössä lähteet ja taustat tarkistetaan, asioiden eri osapuolia kuullaan, virheet oikaistaan ja julkaistusta aineistosta vastaava henkilö on olemassa. Sen sijaan sosiaalisessa mediassa nämä lainalaisuudet ovat varsin usein kyseenalaisia.

Vuoden 2023 Uutisten viikon iskulause on ”Ymmärrä tulevaisuuttasi”. Viesti on suunnattu nuorille median käyttäjille. Sota, inflaatio ja talouslama uutisaiheina herättävät huolta ja hämmennystä. Luotettavan median tehtävä on auttaa ymmärtämään vaikeitakin aiheita ja ilmiöitä. Tärkeää on myös luoda toivoa ja antaa rakennuspuita tulevaisuuteen.

Paikallislehti katsoo maailmaa paikallisesta näkökulmasta. Uutisemme ovat usein pieniä, mutta ne koskettavat täkäläisten ihmisten arkea. Paikallislehden tehtävä on myös asettaa isommat ilmiöt paikalliseen mittakaavaan: Miten tämä vaikuttaa meidän elämäämme tällä seudulla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos